Artsen zonder Grenzen


Cholera-uitbraak in Congo-Brazzaville

20/02/2007 13:29 -- Sinds januari bestrijden teams van Artsen zonder Grenzen een cholera-uitbraak in Congo-Brazzaville. In totaal zijn er 4.189 patiënten behandeld voor cholera en zijn er 55 mensen bezweken aan de infectieziekte. De uitbraak startte in Pointe-Noire, een havenstad aan de Zuid-Atlantische Oceaan, en bereikte eind januari tevens de hoofdstad van het land, Brazzaville.

De teams van Artsen zonder Grenzen, 12 internationale en 55 Congolese medewerkers, bestrijden de uitbraak in samenwerking met de Congolese ministerie van Volksgezondheid. De patiënten worden behandeld op speciale isolatieafdelingen. Artsen zonder Grenzen zorgt voor medicijnen, de inrichting van de afdelingen en speciale water- en sanitaire voorzieningen.

De cholera-epidemie startte in Pointe-Noire, een belangrijke havenstad en centrum voor de productie van olie. In totaal zijn er sinds januari 4 duizend mensen geïnfecteerd en 52 mensen bezweken in de havenstad. Eind januari bleek dat de ziekte ook in Brazzaville had toegeslagen. Artsen zonder Grenzen ondersteunt daar een cholerabehandelcentrum met 60 bedden op het terrein van een ziekenhuis in de stad, en werkt samen met de ziekenhuisstaf en vrijwilligers van het lokale Rode Kruis. Daarnaast ondersteunen onze medewerkers ook twee kleinere behandelcentra in Makalekele en Talengai.

Artsen zonder Grenzen heeft speciale voorraden gestuurd om de cholera-uitbraak te bestrijden: 22.000 liter infuusvloeistof, antibiotica, plastic dekzeilen, zeep, ontsmettingsvloeistof, waterzuiveringstabletten en handschoenen.

Artsen zonder Grenzen in Congo-Brazzaville
Wat is cholera?

Film over vergeten crisissen te zien op filmfestival Berlijn -- datum: