Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag is van plan om samen met andere organisaties in 2007 30 tot 50 kleine windmolens plaatsen in de stad. Dit schrijft milieuwethouder Pieter van Woensel in een brief aan de Raad. Den Haag heeft dit jaar 200.000,- beschikbaar om nieuwe windenergieprojecten in de stad te starten. Plannen voor het plaatsen van grote windturbines langs de A4 zijn inmiddels in de besluitvormingsfase. In de binnenstad kunnen kleine windmolens worden ingezet, die energie leveren voor maximaal vier huishoudens. Windenergie is schoon en draagt bij aan de vermindering van CO2-uitstoot in de stad.

Windmolens
"Naast locaties voor grote molens langs de A4 kiest Den Haag tevens voor veel kleinere windmolens in de stad zelf. Die zijn mooi vormgegeven en passen uitstekend op markante plekken in de stad, zoals rotondes of hoge gebouwen", volgens wethouder Pieter van Woensel. In de voorbereiding van het windenergieproject wordt gebruik gemaakt van ervaringen met stedelijke windmolens elders in Nederland en in Europa.

Samenwerking
Voor het plaatsen van de windmolens probeert de gemeente onder andere gebruik maken van subsidies. Ook enkele grote Haagse bedrijven hebben toegezegd een bijdrage te willen leveren in de vorm van kennis, locaties of geld. Het gaat om Shell, Siemens, de Haagse Hogeschool, de Rabobank, HTM, Eneco, Vestia en Staedion. Deze partijen hebben in 2006 samen met de gemeente het Platform Duurzaam Den Haag opgericht en maken gezamenlijk afspraken over het uitvoeren van duurzame projecten.

Klimaatbeleid
Het toepassen van windenergie in de stad maakt onderdeel uit van het Haags klimaatbeleid. Den Haag wil in 2010 minimaal voldoen aan de landelijke Kyoto-doelstelling: 6% reductie van CO2-uitstoot. Bovendien heeft de gemeente in 2001 al besloten om in 2010 zelf een CO2-neutrale organisatie zijn. Dit wil ze realiseren door zo weinig mogelijk energie te gebruiken en de resterende uitstoot van CO2 te compenseren. Duurzame voertuigen, zuinige gebouwen en het gebruik van schone energie moeten hieraan bijdragen. Inmiddels hebben meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, deze doelstelling overgenomen. Daarnaast wil Den Haag in 2050 een CO2-neutrale stad zijn die niet meer bijdraagt aan het verder opwarmen van de aarde.