Vereniging van Recreatieondernemers Nederland


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 20 februari 2007

Natura 2000: ontijdig, onwerkbaar en onnodig

RECRON heeft gisteren een reactie op Natura 2000 naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gestuurd. In haar brief spreekt RECRON haar zorgen uit over de effecten van Natura 2000 op de recreatiesector. Uiteraard onderschrijft RECRON de doelstellingen van Natura 2000 volledig, maar het belang van recreatieondernemers wordt onvoldoende erkend en gewaarborgd.

RECRON beschouwt de huidige aanwijzing Natura 2000 als ontijdig, onwerkbaar en onnodig.

Ontijdig omdat de aanwijzing de recreatiesector voor minimaal drie jaar op slot zet; pas dan is bekend hoe de recreatiesector zich in de 162 beheerplannen verhoudt tot de natuur en landschapsdoelen.

Onwerkbaar omdat rijk, provincies en gemeenten met wisselende rollen, bevoegdheden en onvolledige afwegingskaders betrokken zijn bij de toetsing van bestaand recreatief gebruik en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.

Onnodig omdat de globale Europese richtlijn wordt opgetuigd met een veelvoud aan aanvullende Nederlandse ambities en vergunningsvereisten.

RECRON verzoekt de nieuwe minister van LNV om overleg om de bezwaren tegen de Natura 2000-regeling te bespreken. RECRON betreurt de nu ontstane situatie, omdat de indruk kan ontstaan dat recreatieondernemers zich verzetten tegen de instandhouding en verbetering van natuur en landschap in Nederland. Niets is echter minder waar. Op veel plekken in Nederland investeren recreatieondernemers actief in de ontwikkeling van ruimtelijke kwaliteit. In zijn huidige vorm dreigt Natura 2000 echter de recreatiesector voor langere termijn op slot te zetten.

RECRON, de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland, streeft naar een zo optimaal mogelijk ondernemersklimaat in de recreatiebranche en behartigt de collectieve en individuele belangen van de leden. De brancheorganisatie vertegenwoordigt bijna 1.800 recreatiebedrijven. Hieronder vallen kampeerbedrijven, bungalowparken, groepsaccommodaties, dagattracties, buitensportbedrijven, zwembaden en sauna's.

Een digitale versie van de zienswijze van RECRON vindt u als bijlage van het persbericht op de website www.recron.nl of kunt u opvragen via communicatie@recron.nl


Noot voor de redactie (