VSNU

19 02 2007

Universiteiten en hogescholen meten overhead

Overhead 'gemiddeld' voor publieke sector

Gezamenlijk persbericht HBO-raad en VSNU

De VSNU (vereniging van universiteiten) en de HBO-raad (vereniging van hogescholen) hebben door een onafhankelijk, extern bureau (Berenschot) de verhouding tussen primair proces en overhead laten meten. Uit de meting, die vandaag wordt gepresenteerd, blijkt dat rond 25% tot de 'zuivere overhead' gerekend kan worden. Met deze percentages bevinden universiteiten en hogescholen zich vergeleken met andere organisaties in de publieke sector in de middenmoot. De zuivere overhead betreft taken die in alle sectoren voorkomen en daarmee goed vergelijkbaar zijn. De onderlinge verschillen tussen afzonderlijke instellingen blijken beperkt.

Primair proces en overhead
Berenschot heeft onderzocht hoeveel arbeidsplaatsen op universiteiten en hogescholen toegeschreven kunnen worden aan het primaire proces (onderwijs en onderzoek) en hoeveel functies gericht zijn op andere zaken. Onder functies die direct betrokken zijn bij het primaire proces, worden docenten en onderzoekers gerekend. Daarnaast zijn de onderwijs- en onderzoeksondersteuning niet direct, maar wel nauw betrokken bij het primaire proces. Het gaat hierbij om functies als bibliotheekmedewerkers, medewerkers studentenzaken en paramedisch personeel (zoals mondhygiënisten) in de medische opleidingen.

Tot de categorie 'overhead' worden gerekend: bestuur/directie; lijnmanagement, algemeen beleid; personeel & organisatie; financiën en control; informatisering en automatisering; marketing & communicatie; facilitaire zaken; juridische zaken en alle secretariaten. Berenschot benadrukt in het rapport dat dergelijke 'overhead' een belangrijke functie vervult en het primaire proces ondersteunt en stuurt.

Nulmeting en vervolgmetingen
Vorig jaar spraken de VSNU en de HBO-raad met de staatssecretaris af dat zij de overhead in kaart zouden brengen. De huidige meting stelt universiteiten en hogescholen in staat het eigen percentage overhead te vergelijken met het gemiddelde in de sector. Waar nodig ­ en mogelijk ­ kunnen zij de bedrijfsvoering verder aanscherpen. De huidige meting is een nulmeting. In de toekomst zullen vervolgmetingen worden uitgevoerd waarmee ontwikkelingen gevolgd kunnen worden.

Rapport Berenschot
Het volledige rapport van Berenschot en een toelichting van de categorieën kunt u hieronder downloaden.

Rapportage benchmark overhead universiteiten en hogescholen Auteur: Berenschot
Download

Toelichting overheadcategorieën
Auteur: Berenschot
Download

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

Paul Helbing, woordvoerder HBO-raad, 06-22 44 66 81 Carola Schoor, communicatie-adviseur VSNU, 070-302 14 32 of 06-22 41 97 37