Uitspraak in Samir A

Op 20 februari uitspraak in de zaak waarin Samir A. is vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag.

Deze zaak betreft de strafzaak tegen Samir A. waarin deze onder meer is vervolgd voor het voorhanden hebben van voorwerpen die kennelijk bestemd waren om een aanslag te plegen. Volgens de tenlastelegging had de verdachte onder meer plattegronden van en routebeschrijvingen naar het Binnenhof, Schiphol, de kerncentrale Borssele en het AIVD-gebouw voorhanden met informatie over de beveiliging van die gebouwen, aantekeningen over de werking van wapens en explosieven, voorts onder andere één of meer patroonhouders, een geluiddemper, een kogelwerend vest, een nachtkijker, een portofoon, wapens, kunstmest, chemicaliën, schakelaars en elektrische circuits.
De rechtbank Rotterdam heeft A. op 6 april 2004 vrijgesproken van het voorbereiden van een aanslag (zie LJN AT3315).
Hoewel het hof âs-Gravenhage vaststelde dat A. terroristische intenties had en dat hij geprobeerd had om een explosief mechanisme te vervaardigen werd hij vrijgesproken, omdat met de aangetroffen zaken geen succesvol explosief kon worden gefabriceerd. De ondernomen pogingen waren volgens het hof âzo onholpen en primitief â en A.âs activiteiten bevonden zich âin een zodanig pril stadiumâ dat daarvan binnen afzienbare termijn geen reële dreiging kon uitgaan. A. stond in feite nagenoeg met lege handen, aldus het hof (zie hof âs-Gravenhage 18.11.2005, LJN AU6181).

Het cassatieberoep bij de Hoge Raad
Het openbaar ministerie heeft tegen deze vrijspraak beroep in cassatie ingesteld.
In cassatie is de zaak voor A. behandeld door mr. A.A. Franken, advocaat in Amsterdam. Deze heeft het cassatieberoep van het openbaar ministerie tegengesproken.
Advocaat-generaal mr. Machielse heeft in zijn conclusie van 10 oktober 2006 de Hoge Raad geadviseerd het arrest van het hof te vernietigen en de zaak te verwijzen naar een ander hof om opnieuw te worden berecht en afgedaan.

De Hoge Raad zal op dinsdag 20 februari 12.00 uur, uitspraak doen in deze zaak.
Een samenvatting van de uitspraak zal dinsdag 20/2 rond 12.30 uur worden gepubliceerd op de website hogeraad.nl/actualiteiten en de volledige uitspraak (met rolnr. 00447/06) zal vrijwel tegelijk worden gepubliceerd op rechtspraak.nl.

Op dinsdag 20 februari, zal tussen 12.00 uur en 13.30 uur persraadsheer mr. E.J. Numann
(via tel 070 â 3611236) bereikbaar zijn voor een toelichting op de uitspraak.

Den Haag, 16 februari 2007
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 16 februari 2007 Naar boven