Gemeente Papendrecht

16 februari 2007

Papendrecht benut eigen afval voor energie
De gemeente Papendrecht gebruikt sinds 1 januari 2007 een deel van het Papendrechtse afval voor het opwekken van duurzame energie. Ter gelegenheid hiervan kregen burgemeester C.J.M. de Bruin en wethouder M.I. Zaal donderdag 15 februari een plaquette overhandigd van de heer W. van Lieshout, algemeen directeur van HVC. HVC is eigenaar van de afvalverbrandingsinstallatie in Dordrecht, waar het Papendrechtse afval dat is ingezameld, omgezet wordt in groene stroom. De elektriciteit wordt gebruikt voor openbare gebouwen (gemeentehuis, zwembad, sportaccommodaties, bibliotheek, scholen, enz.) en voor straatverlichting.
Papendrecht levert hiermee een bijdrage aan een beter milieu door vermindering van de CO2-emissie. De gemeente Papendrecht is, net als elf andere gemeenten in Zuid-Holland, aandeelhouder van HVC. HVC bood zijn aandeelhouders de mogelijkheid om tegen een lage meerprijs 100% groene stroom af te nemen. De afvalverbrandingsinstallaties van HVC verwerken jaarlijks circa 875.000 ton brandbaar afval dat ongeschikt is voor hergebruik. Met de vrijgekomen warmte wordt voldoende energie opgewekt om 150.000 huishoudens jaarlijks van elektriciteit te voorzien.

Noodkap coniferen als gevolg van storm
De storm van 18 januari heeft in Papendrecht gezorgd voor schade aan met name veel bomen. Op de dag zelf en de dagen erna maakten tientallen attente bewoners melding van omgevallen bomen, scheefgewaaide bomen, loshangende en afgevallen takken. Circa 30 bomen moesten worden weggezaagd. Op een aantal locaties worden bomen teruggeplant.
Ook de coniferenhaag langs het Molenpad is getroffen. De situatie daar is inmiddels zodanig dat het gevaar kan opleveren voor voorbijgangers. De gemeente is dan ook genoodzaakt de circa 550 coniferen te verwijderen. Van een afstand lijkt de haag op sommige plaatsen nog intact, maar de gemeente acht handhaving niet verantwoord. Omdat op sommige coniferen een kapvergunningsplicht rust, heeft de gemeente gebruik gemaakt van een noodverordening. Inmiddels is de aannemer begonnen met het verwijderen van de coniferen.
Bekeken wordt nog op welke plaatsen herplant wordt en met welke boomsoort(en). Herplant zal in ieder geval niet vóór het volgende plantseizoen plaatsvinden.

Foto's en herinneringen aan De Meent en middenstand in Papendrecht Wie heeft foto's of herinneringen aan winkeltjes in het Papendrecht van vroeger en de oude Meent? In de aanloop naar de opening van de nieuwe Meent, is de gemeente Papendrecht benieuwd naar verhalen over en herinneringen aan de lokale middenstand door de jaren heen. Informatie, vragen of materialen? Marcel Sluijter, m.sluijter@papendrecht.nl 078-6418848 (dinsdag en donderdag.)
____________