Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Workshops over ondergrondse ruimtelijke ordening

19-02-2007

In april, mei en juni 2007 organiseert VROM vijf workshops over ondergrondse ruimtelijke ordening. Omdat de druk op de ruimte boven de grond toeneemt, verschuiven steeds meer functies van de bovengrond naar de ondergrond. Het is daarom belangrijk dat we de ondergrondse ruimte ordenen, zoals dat ook voor de bovengrond gebeurt.

Een integrale afweging van ondergrondse èn bovengrondse aspecten bij ruimtelijke plannen biedt voordelen en kansen. VROM en vier gemeenten hebben in de praktijk op deze nieuwe manier naar de inrichting van de ondergrond gekeken. Tijdens de workshops hoort u de ervaringen en lessen uit gebiedspilots in Rotterdam, Utrecht, Enschede en Arnhem

In elke workshop komt een ander thema aan bod. Constante factor in de reeks workshops is de voorzitter, journalist/radiopresentator Max van Weezel. De workshops vinden plaats op aantrekkelijke (deels) ondergrondse locaties in het land. Vanaf 11.15 uur kunt u deelnemen aan een excursie op de locatie. De bijeenkomsten zelf duren van 13.00
- 17.30 uur en zijn bestemd voor professionals op het gebied van ruimtelijke ordening en bodembeleid.

Data en locaties workshops
Datum Locatie Pilotgemeente Thema
1 19 april Museum Beeld en Geluid in Hilversum Rotterdam Informatie: Hoe verkrijg je de noodzakelijke informatie over de ondergrond voor het planproces en hoe interpreteer je dit?
2 22 mei Tramtunnel in Den Haag Arnhem Proces: Welke informatie moet op welk moment in het planproces worden ingebracht? 3 5 juni Historische Kelders in Arnhem Arnhem Afwegingskader: Hoe moeten ondergrondse functies ten opzichte van elkaar en ten opzichte van bovengrondse functies worden afgewogen? Hoe verhouden deze zich tot elkaar?
4 14 juni Jeroen Bosch Centrum in Den Bosch Enschede 3D-bestemmingsplan: Hoe leg je deze keuzes voor de onder- en bovengrond op een goede manier vast in een bestemmingsplan? 5 26 juni Chocoladefabriek in Amsterdam Utrecht Ruimtelijke baten: Wat zijn de ruimtelijke baten bij een goede planning van de ondergrond, wie zijn de bijbehorende belanghebbenden?

U kunt zich nu al inschrijven voor de workshops 'Ruimtelijke ordening van de ondergrond'.

Meer informatie


* Informatie op de site van De Wijde Blik Communicatie: http://www.dewijdeblik.com/?m=143&s=192&p=217
* Inschrijfformulier workshops: http://www.dewijdeblik.com/VROM
* Dossier Ondergrond: http://www.vrom.nl/ondergrond