Datum: 19 februari 2006

Leiderdorp Politie neemt vernielingen hoog op

18 jongeren aangehouden op verdenking van vernielingen

De politie van Leiderdorp heeft de afgelopen twee weken 18 jongeren uit voornamelijk Leiderdorp, in de leeftijd van 14 tot en met 17, aangehouden en gehoord op verdenking van het plegen van vernielingen in en rond het oude dorp in Leiderdorp.

De vernielingen vonden voornamelijk plaats in de nacht van 2 en 3 oktober 2006, tijdens oud- en nieuw en in de weken daarna. De vernielingen bestonden uit het ingooien van ruiten, vernielen van verkeersborden en autospiegels en het opblazen van een speeltoestel en prullenbakken.

Groep jongeren in beeld Op 10 januari meldden zich twee jongens vrijwillig aan het politiebureau in Leiderdorp. Zij bekenden vernielingen te hebben gepleegd tijdens oud en nieuw. De vernielingen bestonden uit het vernielen van een ruit van een school en een ruit van het zwembad in Leiderdorp. Door een stuk illegaal vuurwerk aan de ruiten te plakken gingen de ruiten aan diggelen.

Het vermoeden was dat deze jongens onderdeel uitmaakten van een grotere groep jeugd in Leiderdorp die verdacht werden van diverse vernielingen. De politie had de groep jongeren in beeld doordat zij regelmatig de jongeren aanspraken die zich bij de JOP (jongeren ontmoetingsplaats) aan de Ericalaan ophouden. De politie startte een onderzoek om de overige daders van de vernielingen te achterhalen.

Twee aanhoudingen op heterdaad Op 28 januari, even na middernacht, konden twee getuigen op heterdaad twee jongens op de Akkerstraat aanhouden nadat zij gezien hadden dat de jongens een autospiegel kapot hadden getrapt. Twee andere jongens die op het moment van de vernieling in hun gezelschap verkeerden, konden later in een woning door de politie worden aangehouden. De jongens werden gehoord over de vernielingen. Uiteindelijk zijn er zeven aangiftes van vernielingen van auto's door de politie opgemaakt waar zij van verdacht worden. De jongens bleken daarnaast ook andere vernielingen op hun kerfstok te hebben. Met de informatie die vrij kwam uit deze verklaringen kon de politie het onderzoek voortzetten.

Verdachten door de politie opgespoord Na deze aanhoudingen volgde de aanhouding van nog eens 8 jongeren die verdacht werden van het vernielen van autospiegels tijdens de 2 en 3 oktoberfeesten in Leiden. Tijdens de rit naar huis van Leiden naar Leiderdorp zouden zij diverse autospiegels vernield hebben. Tijdens de verklaringen werden de jongeren ook gehoord over diverse andere vernielingen.

De politie was bekend met het feit dat er tijdens de jaarwisseling vernielingen waren gepleegd bij de gereformeerde kerk aan de Hoofdstraat. Een ruit van de kerk was vernield en verkeersborden aan de Hoofdstraat, maar ook aan de Ericalaan en de Hoogmadeseweg waren kapot gemaakt.

Tijdens de jaarwisseling werd eveneens een groot aantal ruiten vernield van een tuincentrum aan de Hoogmadeseweg. In de loop van het onderzoek werden de verdachten van al deze vernielingen achterhaald. Nog eens 4 jongeren werden aangehouden. Ook de verdachten van het opblazen van een speeltoestel en ruit van het zwembad in de nieuwjaarsnacht werden door de politie opgespoord.

Tegen de jongeren is proces-verbaal opgemaakt. De ouders van de jongeren zijn ingelicht. Zij zullen zich voor de rechter voor hun daden moet verantwoorden.

Preventieve maatregelen Zowel de politie als de gemeente proberen grip te houden op de jongeren en de overlast voor omwonenden te beperken. De politie probeert in goed overleg met de gemeente de ouders van de jongeren te betrekken bij oplossingen die bijdragen aan het beperken van de overlast.

--- einde berichten ---
---
Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326

---- --