Provincie Zuid-Holland

Compensatie hoogwaardige bollengrond Haarlemmermeer Bollenstreek gevonden

In het gebied Haarlemmermeer Bollenstreek is voldoende mogelijkheid voor de compensatie van hoogwaardige bollengrond, die nodig is door de ruimtelijke plannen van de Gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Commissie Onderzoek Compensatie Bollengrond (Commissie Heijkoop) dat vandaag is aangeboden aan gedeputeerde Asje van Dijk van ruimtelijke en economische ontwikkeling.

De voornaamste conclusie uit het rapport is, dat binnen de streekplanaanduiding "bollenteeltgebied" 180-200 hectare compensatie mogelijk is. Deze mogelijkheid kan het eerst worden benut. In tweede instantie: compensatie door de graslanden De Blink in Noordwijk en Leeweg en natuurgebied Paardenkerkhof in Noordwijkerhout om te spuiten naar bollengrond. Indien nodig kan ook worden gekeken naar de mogelijkheid van het opwaarderen van 2e kwaliteit bollengrond naar hoogwaardige hyacintengrond. Het rendement hiervan is minder omdat de tweede kwaliteit bollengrond die hiermee verloren gaat ook weer gecompenseerd moet worden.

Het onderzoek vloeit voort uit de gebiedsuitwerking Haarlemmermeer Bollenstreek. In die gebiedsuitwerking is door de provincies Noord- en Zuid-Holland gezocht naar de mogelijkheid om 10 tot 20.000 woningen te bouwen in het gebied tussen 2010-2030. Daarnaast is er ruimte gevonden voor waterberging, groen, bedrijvigheid en de verkeers- en vervoersinfrastructuur. Deze ruimtelijke ontwikkelingen kunnen leiden tot verlies van maximaal 150-200 hectare aan bollengrond, die gecompenseerd moet worden. Een eerder onderzoek van Grontmij naar compensatiemogelijkheden leidde tot discussie over de vraag, of de gevonden grond wel geschikt zou zijn voor de hoogwaardige teelt van hyacinthen.

Provinciale Staten hebben april vorig jaar over de compensatie van bollengrond twee amendementen aangenomen. De compensatie van verlies aan (hyacinten)bollengrond wordt daarin als harde voorwaarde voor de herinrichting van de regio gesteld, evenals het uitsluiten van omzetting waardevolle graslanden naar bollengrond. Hiermee is de commissie Heijkoop verder gegaan. De commissie adviseert om een uitvoeringsorganisatie op te zetten die moet bekijken hoe deze uitgebreide opgave het best gerealisserd kan worden.

Het hele rapport is te vinden op www.zuidholland.nl.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22