AutoRai

Compleet Ford-podium in WK Rally Noorwegen

(2/19/2007)
BP-Ford World Rally Team heeft dit weekend de leiding genomen in het FIA World Rally Championship, na met de Focus RS World Rally Car de Rally van Noorwegen volledig gedomineerd te hebben. De Fords Focus eindigden op de eerste en tweede plaats.
Mikko Hirvonen en Jarmo Lehtinen leidden de rally van start tot finish, zodat zij hun tweede WRC-overwinning in de wacht konden slepen, met een voorsprong van 9,5 seconden op hun teamgenoten Marcus Grönholm en Timo Rautiainen.

Het was de tweede overwinning van BP-Ford in een week, omdat Grönholm zeven dagen eerder al triomfeerde in Zweden. De regerend wereldkampioen bij de merken 2006, Ford, staat nu na drie van de zestien rallies weer op kop in het wereldkampioenschap bij de merken met een voorsprong van 16 punten. Grönholm heeft de leiding in de rangschikking voor de rijders genomen, op vier punten gevolgd door Hirvonen.

Ook de derde plaats op het erepodium was voor Ford, omdat Focus RS rijder Henning Solberg, uitkomend voor het Stobart VK M-Sport Ford-team, op de derde plaats eindigde, een evenaring van zijn beste prestatie ooit in het WK. Het was de eerste keer sinds 1979 dat Ford alle drie de ereplaatsen voor zich opeiste, toen Hannu Mikkola een trio van drie Escorts voorging in de Rally New Zealand, 356 rallies geleden.

Een enorme menigte toeschouwers had zich langs de klassementsproeven op het Noorse platteland ten noorden van Oslo verzameld om getuige te zijn van het eerste optreden van hun land in het WRC, het grootste sportevent in Noorwegen sinds de Olympische Winterspelen in 1994. Drie dagen van keihard rijden onder verraderlijke omstandigheden in de besneeuwde bossen bij Kongsvinger en de heuvels rond Lillehammer vereiste een onberispelijke betrouwbaarheid van de Focus RS en het uiterste van het vakmanschap van Hirvonen en Grönholm. Zij werden geconfronteerd met diepe sneeuw, ijzel, mist en regen op de achttien klassementsproeven, met een totale lengte van 355,99 kilometer. Maar vanaf de allereerste kilometer bezetten ze desondanks de toptwee posities.

De laatste dag ging Hirvonen van start met een voorsprong van 19,3 seconden op zijn teamgenoot. Met hun naaste rivaal op bijna 3 : minuut kon het BP-Ford duo het zich permitteren om de laatste proeven hun snelheid aan te passen. Grönholm finishte de rally in stijl door de laatste proef te winnen, zijn vierde KP-zege in de rally. Ook Hirvonen was op vier KPâs de snelste.

âIk ben blij dat de rally voorbij is,â aldus de 26-jarige Hirvonen. âIk lag sinds de start op kop en heb sinds vrijdagmorgen strijd moeten leveren met Marcus en Sebastian Loeb. En ik heb ze allebei verslagen na een fiks gevecht. Hoewel ik vorig jaar in Australië heb gewonnen, had ik toen niet met die twee van doen, dus beschouw ik dit als mijn eerste echte WRC-zege. Het maakte zeker een verschil dat dit een nieuwe rally was. Niemand had hier eerder ervaring opgedaan met de proeven, waardoor alles voor iedereen gelijk was.â

âNoch Marcus of ik moest de laatste dag voluit gaan. Maar in die omstandigheden is het gemakkelijk om te ontspannen en een fout te maken. Ik probeerde mij te concentreren op iedere bocht en ik volgde de split times van Marcus nauwkeurig. De klassementsproeven waren fantastisch, maar tegelijkertijd extreem moeilijk. Gisteren hadden we op een proef een sneeuwstorm en ik kan mij niet herinneren ooit een proef onder dergelijke omstandigheden gereden te hebben,â aldus een gelukkige winnaar.

Grönholm is dit seizoen iedere keer op het podium terecht gekomen. âZelf sta ik op kop in het WK Rally en BP-Ford leidt het klassement voor de merken, dus beter kan het niet,â becommentarieert de Fin. âHet was een moeilijk weekend met veel sneeuw en smalle wegen. Ik ben niet heel erg tevreden over mijn eigen prestaties, omdat ik niet het perfecte ritme kon vinden. Maar als ik naar de laatste twee weken in zijn totaliteit kijk, moet ik wel blij zijn met een eerste en een tweede plaats."

Het was een perfect verjaardagscadeau voor BP-Ford team directeur Malcolm Wilson, die gisteren 51 werd. âHet waren drie intense dagen, maar dit is een fantastisch resultaat. Mikko leidde van start tot finish en was voortdurend onder druk. Hij behield zijn snelheid en het zag er geen één keer naar uit dat hij zijn leiding zou verliezen. Pas toen Loeb zoveel tijd verloor hadden we een grote voorsprong en het zou gek zijn geweest om Mikko en Marcus het uit te laten vechten. We hebben ze verteld om de posities vast te houden, geen fouten te maken en het maximale aantal punten mee naar huis te nemen,â aldus de jarige.

Ford TeamRS directeur Jost Capito was verrukt met de verovering van het erepodium door het merk van de Blue Oval. âDit is een groot moment voor Ford,â zei hij. âWij hadden gehoopt dat we dit seizoen eens de drie top-posities zouden kunnen bezetten, maar dat dat al zo vroeg in het seizoen zou gebeuren hadden we niet kunnen vermoeden. Dit is een duidelijk bewijs dat de Ford Focus RS WRC uiterst competitief is.â

Volgende ronde
|De volgende ronde zal op gravel worden verreden, wanneer de teams de oversteek maken naar León voor de Rally Mexico, van 8 t/m 11 maart, het vierde evenement uit het wereldkampioenschap.