Politie Groningen

Proefproject Huisverbod voor daders van huiselijk geweld van start

Groningen/Winschoten, 19-02-2007 o Daders van huiselijk geweld mogen tien dagen lang niet meer naar huis. Bij blijvende dreiging kan dit uitgebreid worden tot dertig dagen. Dit staat in een nieuw wetsvoorstel Huisverbod plegers, dat moet voorkomen dat huiselijk geweld escaleert. Vandaag start in zes Groningse gemeenten een proefproject. Hiermee wil het Ministerie van Justitie alvast ervaring op doen met de uitvoering van de nieuwe wet. Ook in Amsterdam en Venlo gaan binnenkort pilotprojecten van start. In Groningen is de uitvoering in handen van het Advies en Steunpunt huiselijk geweld Groningen (onderdeel van de St. Toevluchtsoord). Daar heeft men het Gronings 10-dagenmodel ontwikkeld, met extra inzet op hulp aan het slachtoffer, het kind en de dader.

De nieuwe wet Huisverbod plegers biedt burgemeesters de mogelijkheid om plegers van huiselijk geweld 10 tot 30 dagen de toegang tot de woning te ontzeggen. Nu is het vaak zo dat het slachtoffer met kinderen het huis moeten ontvluchten, en de dader gewoon thuis blijft. De wet moet ervoor zorgen dat het huiselijk geweld niet verder escaleert en dat er snel hulpverlening op gang komt. Het wetsvoorstel is in augustus 2006 bij de Tweede Kamer ingediend en de wet zal waarschijnlijk in 2008 in werking gaan.

Groningse 10-dagenmodel

Bijzonder aan de pilot in Groningen is dat er na het huisverbod aandacht is voor alle leden van het gezin, en voor de opvang van de dader zelf. Dit betekent dat zodra het huisverbod is opgelegd, er direct een hulpverlener naar de achterblijvers toegaat, ook al is het midden in de nacht. Aansluitend daarop komt er een interventieteam in het gezin, dat bestaat uit drie personen. Een hulpverlener voor het slachtoffer, een hulpverlener voor de kinderen en een hulpverlener voor de dader.

Het interventieteam werkt volgens het speciaal ontwikkelde Groningse 10-dagenmodel. Het team legt contacten met het gezin, kijkt wat er aan de hand is, of er in de directe omgeving van het kind iemand is die onmiddellijk tot steun kan zijn, in welke zorgtrajecten het gezin al meedraait en wat nodig is aan hulp. Uiteindelijk adviseert het team de burgemeester of het nodig is om het huisverbod te verlengen, of dat met de in gang gezette hulpverlening de dader weer terug kan naar het gezin.

De dader die een huisverbod krijgt opgelegd, kan zelf kiezen waar hij naar toe gaat. Wanneer hij geen mogelijkheden heeft, is er een opvang geregeld in de crisisopvang Den Eikelaar in Leek.

Opleiding politie

Ook nu is het al zo dat bij een situatie van huiselijk geweld de politie het risico inschat. Op dit moment baseert de politie zich daarbij voornamelijk op (aantoonbare) strafbare feiten, waarop men tot aanhouding kan besluiten. De nieuwe wet maakt het mogelijk ook te handelen zonder dat er nog strafbare feiten zijn gepleegd. Speciaal voor het proefproject is de politie opgeleid om dit aan de hand van een risico-taxatie goed uit te kunnen voeren, zodat de burgemeester eventueel een huisverbod op kan leggen.

Proef

De pilot in de provincie Groningen gaat draaien in de gemeenten Groningen, Pekela, Reiderland, Bellingwedde, Scheemda en Winschoten. Hiermee is Groningen de enige pilot waar sprake is van een grote stad én verschillende plattelandsgemeenten. Het gaat om een periode van negen maanden, waarin naar schatting 60 gezinnen geholpen zullen worden. Het project wordt naast de subsidie van het ministerie van Justitie financieel ondersteund door de gemeente Groningen, het Zorgkantoor Groningen, verschillende fondsen en de provincie Groningen.


***

Woordvoering: voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij het Advies- en Steunpunt huiselijk geweld Groningen, Lienja van Eijkern, projectleider pilot huisverbod.