Gemeente Zoetermeer

Uitnodiging voor de ICT Sociëteit: KIZ geeft de eerste aanzet voor een kenniseconomie

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. In 2010 moet Europa de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie ter wereld zijn. De Gemeente Zoetermeer heeft op dit gebied al jaren een voorsprong op andere steden. Met het nieuwe programma Kenniseconomie en Innovatie, oftewel KIZ, wil de gemeente deze voorsprong vergroten.

Op 19 februari presenteert wethouder Emmens van Economische Zaken en ICT het programma tijdens de ICT Sociëteit.

Productie is lange tijd het uitgangspunt geweest voor economische ontwikkeling in Europa. Tegenwoordig is men van mening dat kennis de enige manier is om competitief te blijven. De nadruk komt dan ook steeds meer te liggen op kennisintensieve bedrijvigheid. In de kenniseconomie zorgt duurzame economische groei voor meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang. Al is Zoetermeer nog niet algemeen bekend als kennisstad, kennisintensieve bedrijvigheid is wel kenmerkend voor het Zoetermeerse bedrijfsleven.

De weg naar een kenniseconomie

Met het programma KIZ onderneemt Zoetermeer serieuze stappen voor de realisatie van een heuse kenniseconomie. Scholing, hoog opgeleide mensen, een goed vestigingsklimaat en innovatie zijn hierbij de speerpunten. KIZ moet de komende jaren een eerste aanzet geven voor de omslag naar een kenniseconomie. Een omslag die uiteindelijk leidt tot een optimale afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven, die een goede samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen bevordert en die het ondernemerschap stimuleert.

Eerste stappen op weg naar de toekomst

Om het innovatieve karakter van de gemeente te illustreren: Zoetermeer heeft op 15 februari aangekondigd dat zij in Second Life een virtuele stad gaat realiseren. Second Life is een volledig interactieve virtuele wereld. Je maakt je eigen karakter aan en bepaalt zelf wat je doet of waar je heen gaat. Zoetermeer Second Life wordt een volwaardige en levendige stad,waarin burgers kunnen rondlopen, recreëren en van onderwijs genieten, net als in het echte leven. Zoetermeer staat al een aantal jaren bekend als ICT stad. Met KIZ willen we dat begrip uitbreiden en het innovatieniveau verhogen. Naast Second Life volgen in de toekomst zeker meer innovatieve projecten, zegt Bé Emmens.

Bijeenkomst
Op 19 februari staat het programma KIZ centraal tijdens de bijeenkomst van de ICT Sociëteit. Gemeente Zoetermeer organiseert deze sociëteit samen met de Stichting ICT Platform. Deze Stichting stimuleert innovatieve en maatschappelijk relevante ICT-projecten van en voor Zoetermeerse burgers. De bijeenkomst start om 16.30 uur in De Sniep, Broekwegschouw 211 in Zoetermeer en is toegankelijk voor Zoetermeerse ondernemers en alle genodigden.