Ingezonden persbericht


Profiel: Cruijff & Beckenbauer

Uitzending 18 februari 2007, 21.05 uur op Nederland 2

'Het blijft je broer' is een programma van Hans Pool, Maaik Krijgsman en Marcel Rözer (KRO).

Henny Cruijff: "Ik ben niet jaloers op Johan. Ik ben jaloers op de mogelijkheden die hij had." Walter Beckenbauer: "Mensen zeggen dat mijn broer geluk heeft gehad. Maar geluk moet je ook verdienen. Niemand weet hoe keihard hij ervoor gewerkt heeft." Het biografieënprogramma Profiel kijkt met de broers van Johan Cruijff en Franz Beckenbauer naar hun eigen bestaan en dat van hun beroemde familieleden.

Henny Cruijff werd geboren in 1944 en is de oudere broer van Johan. Walter Beckenbauer werd geboren in 1941 en is de oudere broer van Franz. Eén oudere broer, geen zussen, een zorgzame moeder, een afwezige vader (die van Cruijff overleed in de vroege puberjaren van zijn zoons, die van Beckenbauer was chronisch ziek): het zijn niet de enige overeenkomsten tussen Johan Cruijff en Franz Beckenbauer.

Cruijff is onze nationale trots, zoals Keizer Franz Beckenbauer dat van de Duitsers is. Beiden zijn ze van de na-oorlogse opbouwgeneratie, beiden maakten ze hun voetbalclub wereldberoemd. Ze waren aanvoerder van hun nationale elftal, werden trainer en zijn nog altijd invloedrijke orakels.

Toch zijn er ook verschillen, waarvan de lengte van de erelijst de meest in het oog loopt. Beckenbauer won alles wat er te winnen viel en werd na zijn loopbaan een man in het centrum van de macht. Cruijff won veel minder en bleef niet zelden aan de zijlijn staan.

Profiel kijkt met de broers van Cruijff en Beckenbauer naar hun eigen bestaan, maar ook naar dat van hun beroemde familieleden. Klopt het cliché dat ze geen eigen leven kunnen leiden? Hoe is de verhouding met hun broer, die ze vaker op televisie zien dan in werkelijkheid?

Aan de hand van oude foto's en een zoektocht door de buurt waar ze opgroeiden, duiken Henny Cruijff en Walter Beckenbauer in hun jeugd en in die van Johan en Franz. "Vanaf zijn 21ste is er met een kaasschaaf elke dag een stukje Cruijff van mijn broer afgehaald. Vandaag de dag is daar helemaal niets meer van over", constateert Henny Cruijff.

"Tussen zijn 21ste en zijn 27ste was er nauwelijks contact met mijn broer", beaamt Walter Beckenbauer. "Maar daarna is dat teruggekomen. We kunnen elkaar weer alles zeggen. Ik voel me ook geen broer van de keizer, ik ben de broer van Franz."

Van Marcel Rözer verschijnt in maart het boek De Keizer en De Verlosser.