Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen NioScoop, 18 februari 2007, 13.00 tot 13.30 uur, Nederland 2

Internet en radicalisme
Internet is een medium dat dagelijks geraadpleegd wordt door een miljard mensen in de wereld. Het uitwisselen van gegevens kan leiden tot een leuke tweedehands bank, een nieuwe liefde of een baan. Het internet heeft ook een duistere kant. Dat ook Jihadisten zich online hun weg vinden mag dan ook niet verwonderlijk genoemd worden. Zij zetten hun jihadistische strijd dan ook voort op het intenet. Nioscoop sprak met de directeur van de voormalige VN antiterrorismebrigade professor Schmidt en internet socioloog Albert Benschop. Bekijk hier de preview: http://www.video4all.nl/src/win_video.php?cid=AOcl@uKNx7lbdnYVs4Rkj

Moslims in beweging
Volgens de kinderarts Noerdin Dahan komt overgewicht onder allochtone kinderen drie keer vaker voor dan onder autochtone kinderen. Een van de oorzaken voor hun overgewicht is dat zij minder sporten en bewegen. Volgens Dahan zijn ouders deels verantwoordelijk voor dit probleem: veel van hen sporten zelf amper en geven hiermee het verkeerde voorbeeld. Ligt dit aan hun cultuur of aan hun geloof? Wat voor invloed heeft de Islam op de sportiviteit van moslims? In Nioscoop aandacht voor diverse initiatieven om met name moslimvrouwen aan het bewegen te krijgen.

Balkenende IV
Het nieuwe, vierde kabinet Balkenende is een feit. De drie coalitiepartijen, CDA, PvdA en ChristenUnie, willen samen werken aan groei, duurzaamheid, respect en solidariteit. Het nieuwe kabinet Balkenende wil investeren in de samenleving door burgers, maatschappelijke organisaties en lokale overheidsinstellingen daarbij te betrekken. Minderheden en moslims in dit land hebben met gemengde gevoelens gereageerd op dit regeerakkoord. Volgens El Hossaine Boulachioukh, voorzitter van Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN), is de terugkeer van de Partij van de Arbeid in de regering een aanwinst voor moslims in dit land.

Onderwerpen De Horizon, 17 februari 2007, 19.30 tot 20.10 uur, Radio 5

Jeruzalem
Jeruzalem heeft een grote betekenis voor joden, christenen en ook voor moslims. In het centrum van de stad, op de Haram al - Sharif, komen de geloven samen en lopen de spanningen op. Zo leidden de meest recente werkzaamheden voor een nieuwe loopbrug tot grote protesten uit de hele Arabische wereld. Israël zou de Al-Aqsamoskee in gevaar brengen met archeologische opgravingen. In de Horizon uitgebreid aandacht voor de islamitische geschiedenis van deze heilige stad. Emeritus hoogleraar Piet Leupen schreef een boek over de heiligheid van Jeruzalem en laat in De Horizon zijn licht schijnen op de problemen rond de Al-Aqsamoskee. Beluister hier een fragment: http://www.nioweb.nl/20060314T142631D5/dmo/up1/ZyvawpoHkC_01_Nummer_1.mp3

Haar Geschiedenis
Vrouwen van Marokkaanse, Surinaamse en Indische afkomst vertellen hun verhaal op de zaterdag te lanceren site Haar Geschiedenis.nl. De vrouwen schrijven op de site over hun geloof en cultuur, over waar ze zich thuis voelen en over nostalgie. De site is bedoeld om de bezoeker een kijkje te geven in de wereld van deze vrouwen. In de Horizon een gesprek met de oprichter van de site en met Puck Franken die haar verhaal online durft te vertellen.

Cursus Koran voor beginners
Voor veel niet-moslims is de Koran in nevelen gehuld. Dat maakt hen niet minder nieuwsgierig naar het boek van hun buren. Om deze mensen een idee te geven van de vorm en inhoud van het heilige Boek, organiseert Franciscaans Spiritueel Centrum La Verna in Amsterdam een cursus. Onder leiding van imam Osman Pakoz leren de cursisten de Koran stukje bij beetje kennen. De Horizon keek met hen mee en was aanwezig bij het eerste deel van de cursus 'De heilige Koran- Het boek van de buren'.