Gemeente Maastricht

Carnavalsoptochten 2007 mogelijk toch in Wyck

Nader overleg tussen de carnavalsverenigingen Tempeleers, Keemeleers en wethouder Luc Winants van de gemeente Maastricht heeft opgeleverd dat partijen een uiterste inspanning gaan doen om de Carnavalsoptochten op 18 en 19 februari 2007 toch vanuit Wyck te laten vertrekken. Omdat de St. Servaasbrug niet begaanbaar is door het herstel van de 10e boog, wordt getracht de tochten alsnog om te leiden over de Wilhelminabrug. Vanuit het maatschappelijke veld bereikten de carnavalsverenigingen en de gemeente Maastricht veel signalen om de routes voor Wyck te behouden.

De Wilhelminabrug kent een aantal verkeerstechnische beperkingen. Op de Wilhelminabrug ligt de as van het openbaar vervoer. Tevens fungeert de brug als aanrijroute voor de politie, ambulance en brandweer. De gemeente wil met de busmaatschappijen overleg gaan voeren om te bereiken dat de buslijnen tijdelijk worden omgelegd. De Wilhelminabrug wordt mogelijk op 18 en 19 februari 2007 tussen 12.00 en 18.00 uur afgesloten voor het gangbare verkeer. De hulpdiensten hebben aangegeven dat met het treffen van extra maatregelen deze tijdelijke situatie werkbaar is. Nadat de carnavalsoptochten de Maasoversteek via de Wilheminabrug hebben gemaakt, wordt weer aansluiting gezocht bij de gebruikelijke route via de Kesselskade.

De Tempeleers en de Keemeleers zijn verheugd dat de optochten mogelijk zoals vanouds vanuit Wyck vertrekken. Hiermee wordt recht gedaan aan de presentie van de Stadsprins in Wyck tijdens de carnavalsoptochten.

Zoals reeds eerder besloten worden de stoeten voor het uitroepen van de nieuwe prins op 21 januari 2007 en het inhalen van de prins op 17 februari 2007 compact gegroepeerd en onder politiebegeleiding over de Wilhelminabrug geëscorteerd.

In verband met de wendbaarheid van de carnavalswagens verlopen de routes in 2007 vooralsnog als volgt: · Uitroepen van de Stadsprins op zondag 21 januari 2007; Spoorweglaan, Stationsstraat, Wilhelminasingel, Wilhelminabrug, Kesselskade, Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Grote Staat, Helmstraat, Grote Gracht, Markt.

· Inhalen van de Stadsprins op zaterdag 17 februari 2007; Station, Stationsstraat, Wilhelminasingel, Wilhelminabrug, Kesselskade, Maastrichter Brugstraat, Kleine Staat, Muntstraat, Markt.

· Grote Optocht op zondag 18 februari 2007;
Wyck, Wilhelminabrug, Kesselskade, Maastrichter Brugstraat, Grote Staat, Vrijthof, etc.

· Familie Optocht op maandag 19 februari 2007;
Wyck, Wilhelminabrug, Kesselskade, Maastrichter Brugstraat, Grote Staat, Vrijthof, etc.

Als organisator van de tochten vragen de Tempeleers vergunning aan voor de nieuwe Carnavalsroutes. Afhankelijk van de resultaten van het te voeren overleg zullen de Tempeleers in dit kader de routes definitief inplannen. De gemeente is voornemens de gevraagde vergunningen voor de nieuwe routes te verlenen.