Politie Groningen

Succesvolle alcoholcontrole en wetenschappelijk onderzoek

Alcoholcontrole

Groningen, 17-02-2007 o De politie heeft zaterdag met de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) een bijzonder succesvolle alcoholcontrole gehouden. Door de politie werden 545 blaastesten afgenomen, waarvan drie bestuurders onder invloed bleken. De SWOV had aan zeventig bestuurders medewerking gevraagd. In 67 gevallen werd hieraan voldaan. De controles werden verricht op het Emmaviaduct, de Hereweg, het Damsterdiep en de Griffeweg.

Een 21-jarige beginnende bestuurder uit Schildwolde liep op het Emmaviaduct tegen de lamp. De Schildwolder had 0,15 promille in zijn bloed. De Schildwolder was volgens eigen zeggen al twee keer bekeurd voor snelheidsovertredingen. De jongeman moet vanwege de opgelopen strafpunten opnieuw zijn rijexamen gaan halen. Een 26-jarige automobilist uit Zuidlaren liep op de Hereweg tegen de lamp. Hij bleek na de ademanalysetest 1,6 promille in zijn bloed te hebben. De Drent moest zijn rijbewijs inleveren. Ten slotte bleek een 42-jarige taxichauffeur uit Groningen op het Damsterdiep te diep in het glaasje te hebben gekeken. De man had 0,9 promille alcohol in zijn bloed. Volgens eigen zeggen had de taxichauffeur slechts zes halve liters bier gedronken. Bovendien was hij net met zijn dienst begonnen. De Stadjer kreeg ten slotte een bestuurlijke boete, omdat hij de gegevens over de rijtijden niet had ingevuld.

Andere overtredingen

Verder probeerde een 44-jarige automobilist uit Groningen de alcoholcontrole op de Griffeweg te ontlopen door van rijrichting te veranderen. Een motorrijder wist de Stadjer alsnog te controleren. De auto bleek niet te zijn gekeurd. Bovendien moest de bestuurder nog een boete van ruim 45 euro betalen. Hij betaalde de boete. Een 41-jarige automobilist probeerde bij het naderen van de controle alsnog zijn gordel om te doen. Dat lukte hem nog net, maar een bekeuring van 75 euro voor de gordel kon hij niet meer voorkomen. De Stadjer werd zo boos dat hij met piepende banden wegreed en zich niet hield aan de rijstrookindeling. Het verkeersgedrag van de man resulteerde in een tweede bon. In totaal werden er tijdens de controles elf bekeuringen uitgedeeld.

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijke onderzoek van de SWOV werd verricht door verpleegkundigen en een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut. Op vrijwillige basis werd aan bestuurders gevraagd om mee te werken aan het onderzoek naar het gebruik van verdovende middelen en medicijnen. Van 70 bestuurders werd de medewerking gevraagd. Slechts drie bestuurders (5%) weigerden mee te werken. De 67 bestuurders die wel meewerkten, kregen een geldelijke beloning. De deelnemers moesten of een bloedproef of een speekseltest ondergaan. In 56 gevallen werd bloed afgestaan en 18 bestuurders lieten speeksel afnemen. Sommige bestuurders gaven zowel speeksel als bloed af. Het aantal bloedtesten en het aantal afgenomen testen ligt ruim boven het landelijke gemiddelde. Zowel de politie als de SWOV zijn bijzonder tevreden over de onderlinge samenwerking, het resultaat en de gekozen locaties.