Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Zichzelf verrijkende NS-top wordt zware dobber voor Eurlings

17-02-2007 * "Zelfverrijking van een directie past geheel niet bij een maatschappelijke onderneming, zeker niet als de prestaties ook nog eens ondermaats zijn. Er is heel wat werk te doen voor aankomend minister Eurlings." Dit concludeert SP-Kamerlid Emile Roemer na de jongste berichten over forse bonussen voor de NS-top, ondanks teleurstellende prestaties doordat te veel treinen in 2006 niet op tijd reden. "De aankomend verkeersminister Camiel Eurlings gaat een zware dobber krijgen aan de NS."

De enorme toename van de bonussen bij de NS-directie is een totale verrassing. Eerder had de NS juist aangegeven dat er geen beloning voor het personeel inzat vanwege de teleurstellende prestaties. Roemer: "Het personeel krijgt geen cent bonus, terwijl de directie met dezelfde prestaties zichzelf wel een fikse bonus toerekent. Dat is meten met twee maten."

De SP wijst al jaren op de maatschappelijke functie van de NS en wil dat de spoorvervoerder meer onder overheidsregie geplaatst wordt. Het voornemen van het nieuwe kabinet om de NS weer een maatschappelijke onderneming te laten zijn, ziet de SP als een stap de goede richting op. Roemer: "Minister Eurlings kan rekenen op de steun van de SP bij zijn pogingen om de NS weer maatschappelijk te laten presteren. Ik verlang dan wel van hem dat hij, zodra hij geïnstalleerd is, samen met minister Bos van Financiën deze topbonussen gaat aanpakken."