CD&V

DE UITSPRAKEN VAN MINISTER DE GUCHT INZAKE KINDSOLDATEN ZIJN ONGELOOFWAARDIG.

Senatrice Sabine de Bethune is verheugd dat minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht fors wil optreden tegen conflictgroepen die kindsoldaten inzetten. Dat België dit wil doen vanuit haar positie als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad, is lovenswaardig maar niet geloofwaardig.

Ons land heeft het Facultatief Protocol bij het Kinderrechtenverdrag inzake de betrokkenheid van kinderen in gewapende conflicten ondertekend. Minderjarigen kunnen hierdoor niet in gewapende conflicten ingezet worden maar blijven desalniettemin volgens het humanitaire recht legitieme aanvalsdoeleinden in geval van oorlog. Voor België komen een zeventigtal minderjarigen in aanmerking omdat zij studeren aan een militaire school als kandidaat-beroepsonderofficieren.

Enkele weken geleden heeft de Senaat het statuut van de militairen van het actief kader van de Krijgsmacht goedgekeurd. Minister Flahaut heeft hierbij evenwel nagelaten om de minimumleeftijd voor toelating tot de militaire scholen te bepalen op 18 jaar. Wel integendeel, zijn ontwerp dat eerstdaags wet wordt, bevestigt andermaal de minimumleeftijd van 16 jaar. De toepassing van het straight 18 principe, zoals aanbevolen door een eenparig goedgekeurde senaatsresolutie van Sabine de Bethune, wordt door de paarse meerderheid genegeerd. Tijdens de bespreking kondigde minister Flahaut aan dat bijkomende parlementaire initiatieven om dit aan te passen, voor hem kunnen. Maar de amendementen van de CD&V fractie, die hieraan tegemoet kwamen, werden wel weggestemd.

Bijgevolg heeft ons land dan nu weinig recht tot spreken zolang zij zelf het "straight 18 principe" niet toepast. "Je kan moeilijk met de nodige morele autoriteit landen of gewapende groepen op de vingers tikken en zelfs sanctioneren als je zelf als land nog kindsoldaten in je eigen leger hebt." aldus fractievoorzitster Sabine de Bethune. Daarom heeft ze samen met de collega's Wouter Beke en Elke Tindemans een wetsvoorstel ingediend dat het net goedgekeurde ontwerp terzake amendeert. Hiermee komt ze tegemoet aan de vraag van minister Flahaut. Zij hoopt dan ook dat de meerderheid de minister van Landsverdediging volgt en haar wetsvoorstel, dat vandaag in overweging wordt genomen, nog voor de verkiezingen in Senaat en Kamer goedkeurt. Pas dan kan minister De Gucht met enige geloofwaardigheid andere landen op de vingers tikken.

Sabine de Bethune
Senatrice


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be