Ingezonden persbericht


Persbericht

Nadert internet de grenzen van zijn capaciteit?

Zorgen om eindigheid cyberspace volgens Interoute onterecht

Amsterdam, 16 februari 2007 --- Actuele internettoepassingen als video en internettelefonie zorgen voor een steeds zwaardere belasting van het netwerk. Hoe lang kan het huidige internet dit nog aan?

Een recent rapport van Deloitte Touche Tohmatsu, TMT Trends 2007, waarschuwt voor de eindigheid van de capaciteit van internet. In bepaalde delen van de wereld zou die grens al dit kalenderjaar kunnen worden bereikt. 2006 heeft opnieuw een constante groei van internetgebruik te zien gegeven. Het verkeer over de grootste internethub ter wereld, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), waarover ongeveer 20 procent van het Europese internetverkeer loopt, groeide met een stevige 7,4 procent gemiddeld per maand. In februari vorig jaar overtrof het dagelijkse verkeer al de capaciteit van één petabyte. (Eén petabyte komt overeen met ruim 1 miljard megabytes).

De verwachting is dat die capaciteit tegen oktober van dit jaar zal zijn verdubbeld, overeenkomend met 1 triljoen ( 1018 ) pagina's bedrukte tekst per dag. (Bron: EuroTelco Snapshot). Gerekend over het gehele jaar 2007 is de verwachting dat de Amsterdam Internet Exchange ruim 1 exabyte aan data zal versturen, overeenkomend met 500 maal de inhoud van alle wetenschappelijke bibliotheken in de Verenigde Staten. Onvoorstelbare getallen, waar geen menselijke ratio meer achter steekt. En waar houdt het op?

Het netwerk moet op een zeer korte termijn een upgrade krijgen, concluderen buiten Deloitte ook andere onderzoekers. De verwachting is dat 2007 het jaar kan worden dat Internet tegen zijn grenzen aanloopt. Veelbetekenend is dat vorige week donderdag meer dan één miljoen Britten een videofilm over een incident in Irak op de site van dagblad The Sun hebben bekeken, hetgeen de explosieve groei van de belangstelling voor online video illustreert. Voeg daarbij de algemene wens om de kwaliteit van online video te verhogen, en het bewijs van de noodzaak de bandbreedte op te krikken is geleverd.

Dat is ook de mening van Berend Jan van Maanen, Country Manager Benelux en Nordic van Interoute. 'Ons bedrijf heeft het zien aankomen. Interoute heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in extra glasvezel. Naast online video verwachten we een enorme opkomst van internettelefonie. Dit vreet bandbreedte op het netwerk. Maar Interoute is daar op voorbereid en wij verwachten het met ons huidige netwerk aan te kunnen.'

Interoute ziet dus ook de behoefte aan extra capaciteit. Het bedrijf investeert in de komende tijd opnieuw 22 miljoen Euro in de opbouw van een nieuw netwerk zodat het opgewassen is tegen de videobelasting in dit online tijdperk. De operator gebruikt voor dat doel een combinatie van het Infinera DTN Digital Optical Network systeem voor het grootste deel van het Europese netwerk en Ciena's On-Center en CoreStream apparatuur in sommige delen van Centraal en Oost Europa. Dankzij deze technologieën kan Interoute een veel ruimere serie datadiensten aanbieden aan zakelijke en telecomklanten. De upgrade van het netwerk zal ertoe leiden dat nieuwe en bestaande klanten nu binnen tien dagen 10G waves en 10GIG Ethernet geleverd kunnen krijgen, daar waar de meeste operators daar vier tot acht weken voor nodig hebben. Ook netwerk service providers die gebruik maken van het Interoute netwerk profiteren van deze uitbreiding.

Over Interoute
Interoute is de snelst groeiende leverancier van communicatietechnologie en eigenaar en operator van het meest geavanceerde en wijdvertakte Europese netwerk voor spraak en data met meer dan 35.000 kilometer glasvezel. Het full-service next generation netwerk van Interoute bedient meer dan 14.000 klanten variërend van detailhandel tot de ruimtevaartindustrie, alle grote Europese telecomaanbieders, de belangrijkste operators in Noord Amerika en Zuid Oost Azië, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Interoute is voor deze organisaties de ideale partner voor het hosten van content, het leveren van wholesale transit diensten, het bieden van corporate access en het creëren van nieuwe diensten. Interoute heeft kantoren door heel Europa en in Noord Amerika en is eigenaar en operator van stedelijke netwerkringen in de belangrijke Europese zakencentra. E-commerce transacties met een waarde van meer dan ¤1 miljard vloeien dagelijks door de data centres van Interoute. Hiermee is Interoute één van de sleutelcomponenten in de digitale Supply Chain van Europa. www.interoute.nl

Contact voor de media:
Lubbers & De Jong
Maartje van Oeveren
T 020-4210565
E Maartje@l-dj.nl