PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Rotterdam, 16 februari 2007

PVDA: GRATIS JURIDISCHE HULP VOOR SLACHTOFFERS HUISELIJK GEWELD Nieuw regeerakkoord biedt mogelijkheden voor integratie

De PvdA heeft vandaag ingestemd met het integratiebeleid van het Rotterdamse college van B&W. Het principe van 'stadsburgerschap' waarborgt volgens woordvoerder Peggy Wijntuin een krachtig beleid waarin alle Rotterdammers aangespoord worden een bijdrage te leveren aan de stad en om te leven mét en vóór elkaar. "Wij zien de uitvoeringsplannen met veel vertrouwen tegemoet".

Volgens Wijntuin biedt het nieuwe regeerakkoord kansen om er nog een schepje bovenop te doen. Daarom ziet zij graag dat het college een 'Haagse Agenda' opstelt waarin extra ambities voortkomend uit het regeerakkoord zijn opgenomen.

Wijntuin vindt dat Rotterdam een voortrekkersrol moet spelen in het bestrijden van homodiscriminatie. Uit Europees onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle Nederlandse homojongeren op school last heeft van discriminatie. Wijntuin:"Er is veel variatie in homobeleid tussen Nederlandse steden. Een vergelijking tussen de steden, bijvoorbeeld tussen de vier grote steden, kan nieuwe inzichten opleveren."

Een ander punt van aandacht is volgens het raadslid de aanpak van vrouwendiscriminatie. In een recent rapport van de Verenigde Naties wordt kritiek geuit op de rechtsbescherming van vrouwen in Nederland bij huiselijk geweld. "Geweldplegers krijgen na een huisverbod wél gratis rechtsbijstand, maar de slachtoffers niet. In Rotterdam komen veel incidenten van huiselijk geweld incidenten." Wijntuin deed daarom het verzoek aan het college om bij de landelijke overheid aan te dringen op gratis juridische hulp aan de slachtoffers. "Zolang deze hulp wettelijk niet is geregeld, vragen wij u uit te zoeken of Rotterdam niet een eigen regeling kan treffen."

Voor de redactie:

Meer informatie bij Peggy Wijntuin 06 47510923

Monique Smits
Communicatie
PvdA-fractie Rotterdam
010-417 9368, 06-12 355 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl