Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 16 februari

Fryslân, 16-02-2007 o Politieberichten van donderdag 15 februari 07.00 uur t/m vrijdag 16 februari 07.00 uur.

Leeuwarden: politie houdt mannen aan na verlaten plaats van ongeval De politie heeft donderdagochtend vroeg twee Leeuwarders van 33 en 28 jaar aangehouden op verdenking van het verlaten van de plaats van een ongeval. Agenten kregen om 04.20 uur een melding dat er een auto te water was geraakt nabij het Zuidvliet. Eenmaal ter plaatse troffen agenten een grote chaos aan. Een auto had de brugleuning en slagboom geraakt van de Vlietserbrug. De brokstukken van de leuning en de auto lagen verspreid over gehele brug en de slagboom dreef in het water. De bestuurder had zijn voertuig achter gelaten op het Vlietsterbrug en was er vandoor gegaan. In het voertuig vonden agenten een portemonnee van een 33-jarige Leeuwarder. De man werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Omdat er een vermoeden bestond dat de verdachte had gedronken, werd hij aan een ademanalyse onderworpen. De Leeuwarder blies 510 ug/l. Na onderzoek bleek dat ook een 28-jarige Leeuwarder in de auto had gezeten. De man werd in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Ook hij werd onderworpen aan een ademanalyse en blies 0 ug/l. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: twee gewonden na aanrijding
De politie heeft donderdagochtend een aanrijding op de Spanjaardslaan afgehandeld, waarbij twee gewonden vielen. Een 53-jarige inwoner van Heerenveen reed over de Spanjaardslaan en zag een bekende lopen. De bestuurder was even afgeleid en zag te laat dat er een aanhangwagen geparkeerd stond op de weg. Ondanks krachtig remmen kon hij een aanrijding met niet meer voorkomen. Twee mannen, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 34-jarige inwoner van Kollumerzwaag, waren net bezig om goederen van de aanhangwagen te laden. De twee konden echter niet meer op tijd wegkomen en werden geraakt door de aanhanger. Twee slachtoffers werden met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Bureau Verkeersongevalsanalyse van de politie Fryslân stelt een nader onderzoek in.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie stelt een onderzoek in naar een diefstal uit een woning aan de Aggemastate. Donderdagochtend kwam men vermoedelijk door hengelen binnen. Uit de woning werd onder andere een laptop, en een foto- en videocamera weggenomen. De 40-jarige bewoner deed aangifte.

Donkerbroek: vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen bij eenzijdig ongeval
Bij een eenzijdig ongeval op de N381 nabij Donderbroek is donderdagmiddag omstreeks 12.30 uur een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Tijnje om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak raakte een tankauto gevuld met wei van de weg, kantelde over de vangrail van een brug en belandde in het water. Ondanks de snelle komst van diverse hulpdiensten overleed de chauffeur op de plaats van het ongeluk. Door een duikteam van de brandweer is gezocht naar mogelijk meer slachtoffers. Dat bleek niet het geval. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Wetterskip Fryslân heeft schermen in het water geplaatst om eventuele vervuiling door diesel en olie tegen te gaan. De weg is tot donderdagavond laat afgesloten geweest.

Heerenveen: controle op snelheid na klachten
De politie heeft donderdag in Heerenveen en in Nieuwehorne een snelheidscontroles op 50 kilometerwegen gehouden, dit naar aanleiding van klachten. Donderdagochtend werden op het Fok 700 bestuurder gecontroleerd. Op deze 50 kilometerweg reden 98 bestuurders te snel. Diezelfde ochtend werd ook op de Roerdompstraat gecontroleerd. Hier passeerden 94 voertuigen de controle, waarvan er twee te snel reden. s Middags werd gecontroleerd op de Schoterlandseweg in Nieuwehorne. Van de 563 gecontroleerde voertuigen reden er hier 43 te snel. De hoogste snelheid werd gemeten op het Fok in Heerenveen. Hier passeerde een bestuurder de controle met 89 kilometer per uur.

Heerenveen: politie houdt man aan voor bedreiging met imitatie vuurwapen
De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Gedempte Molenwijk een 18-jarige inwoner van Sneek aangehouden op verdenking van bedreiging met een imitatie vuurwapen. Agenten kregen een melding dat er ruzie was ontstaan tussen twee mannen en dat één van hen in het bezit was van een vuurwapen. Eenmaal ter plaatse bleek een 21-jarige inwoner van Wolvega bedreigd te zijn. Hij en een getuige konden de verdachte, een 18-jarige Sneker, aanwijzen. De 18-jarige jongen werd aangehouden en bij zijn fouillering troffen de agenten een, niet van echt te onderscheiden, vuurwapen aan. Door de aanhouding ontstond er een opstootje, waarbij een 19-jarige Sneker de agenten probeerde te slaan. Ook hij werd aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: politie houdt man aan voor handel in softdrugs
De politie heeft donderdagavond op De Singel een 18-jarige inwoner van Grootegast aangehouden op verdenking van handel in softdrugs. Een motoragent had gezien dat de Groninger softdrugs had verkocht aan drie minderjarigen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor en een proces-verbaal mocht hij het politiebureau verlaten.

Kollum: inbraak sportcomplex
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een sportcomplex aan de Voorstraat. De 47-jarige eigenaar uit Buitenpost die in het complex sliep werd vrijdagochtend vroeg wakker van gestommel. Hij ging polshoogte nemen en zag een onbekende man met een zaklamp bij de zij-ingang staan. Toen de eigenaar zich omdraaide stond hij oog in oog met een andere man. De Buitenposter bedacht zich niet en wierp zich op de inbreker. Na een worsteling wist de inbreker te ontsnappen via een opengebroken deur. De inwoner van Buitenpost heeft aangifte gedaan.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens plaats, tijd, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en tevens werd het rijbewijs ingevorderd.

Drachten: donderdagavond, Noordkade, 35-jarige automobilist uit Drachten, 775 ug/l, rijverbod van negen uur. De man had op de Kaden een lichte aanrijding veroorzaakt en was vervolgens doorgereden. Omdat de politie snel ter plaatse was kon de Drachtster al op de Zuiderdwarsvaart worden aangehouden.

Bolsward: in de nacht donderdag op vrijdag, Kloosterlaan, 54-jarige automobilist uit Sneek, 595 ug/l, rijverbod zes uur.