Dienstenbond CNV

Pak uw kans op medezeggenschap bij ANWB
16-02-2007

Binnenkort zijn er Ondernemingsraads- en
Onderdeelcommissie-verkiezingen bij de ANWB. Wij roepen u als CNV-lid op om u hiervoor, namens CNV Dienstenbond, kandidaat te stellen. In de wet op de ondernemingsraden krijgt de ondernemingsraad zeer veel invloed en zelfs macht op gebieden die u in het werk direct raken. Veel onderwerpen die tijdens het "rondje land" naar voren komen zijn onderwerpen waar een ondernemingsraad ook over gaat. Dus als u echt concreet wilt bijdragen aan de situatie in het bedrijf: Stel uzelf kandidaat!

De wettelijke rechten van de ondernemingsraad uit de OR gaan zeer ver. Het is dan ook zeer belangrijk dat kwalitatief goede en intensief ondersteunde werknemers in de ondernemingsraad zitten. Onder aan deze Info staat de ervaring van ons kaderlid Paul van Ooyen die nu namens CNV Dienstenbond in de ondernemingsraad zit.

Waarom als CNV-kandidaat?
U zult vast en zeker gaan stemmen. Op wie eigenlijk? Wellicht het liefst op een bij CNV Dienstenbond georganiseerde collega. Een collega die vanuit zijn of haar CNV-achtergrond een gewogen standpunt inneemt. Die CNV-kandidaat moet er dan natuurlijk wel zijn. Is het ooit bij u opgekomen dat u zon kandidaat zou kunnen zijn?

Medezeggenschap en verantwoordelijkheid zijn voor CNV kernbegrippen. Het zijn geen loze kreten. CNV-leden in de OR worden op alle mogelijke manieren door ons ondersteund. Ze staan er niet alleen voor. In een tijd met grote veranderingen is het van belang dat werknemers hun recht op medezeggenschap maximaal benutten. Zitting hebben in de OR of OC is goed voor het bedrijf en goed voor uzelf. Door gebruik te maken van cursussen die helemaal zijn aangepast aan alles wat vandaag de dag speelt, ontwikkelt u zich. Cursussen waar u ook buiten de OR of OC goed mee uit de voeten kunt.

CNV Dienstenbond bouwt de serviceverlening aan OR-leden steeds verder uit. Zo is er veel contact tussen onze bestuurders en de ondernemingsraden. Ook kunt u een beroep doen op het adviespunt medezeggenschap. Voor uitgebreid advies over heel gecompliceerde zaken kunt u ondersteund worden door bedrijfsadviseurs van aan het CNV gelieerde organisaties.

Stel uzelf kandidaat!
Durft u de uitdaging aan? Stelt u zich beschikbaar? U kunt dat doen door de bijgevoegde bereidverklaring uiterlijk voor woensdag 28 februari a.s. aan ons terug te zenden (Schiekade 740, 3032 AL Rotterdam / fax: 010-2650589). Als u meer wilt weten wat het inhoudt en als u twijfelt, neem dan vooral even contact met bestuurder Harrie de Vaan op. Voor leden van de OR en OC zijn goede regelingen binnen de ANWB waardoor het meeste werk onder werktijd plaatsvindt.

Mocht u nog vragen hebben of meer informatie willen ontvangen, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl

Kaderlid Paul van Ooyen over het belang van een goede ondernemingsraad "Ik heb me drie jaar geleden namens het CNV kandidaat gesteld voor de OR, omdat ik er belang aan hecht dat de hoofddirectie weet wat er op de werkvloer gebeurt en er ook wat mee doet! En ik ben daarin zeker niet teleurgesteld. Ik heb de afgelopen tijd (ook in mijn persoonlijke situatie) tijdens bijvoorbeeld de afgelopen reorganisatie ervaren dat de medezeggenschap bij de ANWB zeker serieus wordt genomen en invloed heeft. Bijna altijd is het de OR of de OC's in goede harmonie gelukt om de scherpe kantjes ervan af te halen, de (hoofd)directie op andere gedachten te brengen, mee te denken bij allerhande plannen en regelingen, maar ook om zelf met initiatieven te komen en zaken aan te kaarten die onder het personeel leven. Kortom, het is interessant en leerzaam om ook zelf te ervaren dat het mogelijk is een goede balans te vinden tussen opkomen voor het personeel en de belangen van de ANWB als bedrijf. De ANWB kent bovendien een goede faciliteitenregeling om tijd en aandacht te besteden aan de medezeggenschap: stel je kandidaat!!"

Bijlage: Bereidheidsverklaring (pdf)