Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente verwijdert onveilige speeltoestellen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt het belangrijk dat er genoeg speelruimte is voor kinderen. Daarom zijn er in de gemeente verspreid over de zeven dorpskernen 110 speelplaatsen met in totaal 365 speeltoestellen. Natuurlijk moeten deze veilig zijn. Daarom inspecteert de gemeente de speeltoestellen vier keer per jaar en worden gebreken zo snel mogelijk opgelost. In onze gemeente staan veel speeltoestellen die ouder dan 10 jaar zijn.

In de loop van 2006 is duidelijk geworden dat veel van deze oude toestellen in zon slechte staat verkeren dat reparatie te duur of niet mogelijk is. Deze toestellen worden verwijderd. In 2006 zijn er vanwege veiligheidsrisicos al elf toestellen verwijderd. De komende weken verwijdert de gemeente opnieuw twintig toestellen en in de loop van het jaar nog eens zeven. In dit overzicht staat aangeven welke toestellen verwijderd zijn of op korte termijn worden verwijderd en of en zo ja, wanneer ze worden vervangen:

Onderzoek speelbehoefte
Het vervangen van de verwijderde speeltoestellen kost veel geld. Om er zeker van te zijn dat dit geld goed besteed wordt heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren naar de behoefte aan de verschillende toestellen. Dit onderzoek is gebaseerd op het aantal kinderen in de buurten en wijken. Per wijk en buurt is gekeken naar de hoeveelheden kinderen (0-6 jaar), jeugdigen (6-12 jaar) en jongeren (12-19 jaar) in relatie tot de beschikbare speelruimte en speelmogelijkheden. Op basis hiervan is per speelplek bepaald of toestellen vervangen worden en zo ja, voor welke leeftijden de toestellen moeten zijn. In totaal is voorgesteld om van de 38 verwijderde speeltoestellen er 27 speeltoestellen vervangen en voor 11 toestellen geen nieuw toestel terug te plaatsen.

Bij de vervanging van de speeltoestellen kijkt de gemeente goed naar de speelwaarde op de speelplek en in de directe omgeving. Als er op een speelplek, na verwijdering van de speeltoestellen, geen of weinig speelwaarde meer over is en er in de directe omgeving onvoldoende speelmogelijkheden zijn, worden de toestellen zo snel mogelijk vervangen.

Omdat er bij de vorming van de nieuwe gemeente geen rekening is gehouden met zon omvangrijke vervanging van speeltoestellen is er geen geld voor in de begroting opgenomen. Daarom moet de gemeenteraad zich uitspreken over het beschikbaar stellen van het geld.

Speelruimtebeleidsplan
Het besluit een speeltoestel niet te vervangen is een voorlopig besluit. Dit jaar wordt in het speelruimtebeleidsplan nogmaals voor het hele grondgebied van de gemeente naar de speelruimte en speelmogelijkheden gekeken. Doel van dit plan is een openbare ruimte te realiseren waarin kinderen voldoende ruimte en mogelijkheden hebben om veilig te spelen. Ofwel: Er moet voldoende ruimte zijn om te spelen. Het moet iets te bieden hebben en je moet er veilig kunnen komen en zijn. Bij het maken van dit plan worden de inwoners van onze gemeente, en met name de kinderen, betrokken.

Indien u vragen heeft over de verwijdering of vervanging van de speeltoestellen kunt u contact opnemen met Fred van Moosel, telefoon (0343) 56 58 75. Voor vragen over het speelruimteplan kunt u contact opnemen met Rob Ellenbroek, telefoon (0343) 56 58 47.