Bodegraven

Valsheid in geschrifte en oplichting, 16-02-2007 * De politie heeft in een onderzoek naar oplichting een 23 jarige Gouwenaar aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en oplichting. De politie startte een onderzoek nadat een winkelier uit Bodegraven aangifte deed van oplichting.

Een man wilde uit de winkel een laptop en een televisie op krediet kopen. Voor het verlenen van het krediet, á 1700 euro, nam de winkelier contact op met de kredietmaatschappij. De man toonde voor de aanvraag een salarisstrookje, een bankafschrift en een ID-bewijs. De kredietmaatschappij zou de winkel terugbellen met uitsluitsel. Het uitsluitsel zou pas later in de week gegeven worden.

Prompt werd de winkel 's middags al gebeld met de mededeling dat het krediet aan de man kon worden verleend. De man werd gebeld en kwam de televisie en de laptop dezelfde middag nog ophalen. Later in de week werd de winkel wederom gebeld door de kredietmaatschappij welke doorgaf dat het krediet niet verleend kon worden. De man bleek zelf naar de winkel te hebben gebeld met de mededeling dat hem krediet kon worden verschaft. Hij was op de hoogte van de werkwijze van de maatschappij. Tevens bleek de man een valse ID, een vals salarisstrookje en bankafschrift te hebben gebruikt.

De politie stelde een onderzoek in om de identiteit van de verdachte te achterhalen. Via de gegevens die bij de kredietmaatschappij bekend waren kwam de politie de 23 jarige verdachte op het spoor. De verdachte is gehoord en heeft een bekennende verklaring afgelegd. Het is mogelijk dat de verdachte dit soort listige grepen vaker heeft toegepast. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt, hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.