CDA afdeling Gelderland


CDA zet in op verdiepte aanleg A15

16-02-2007

Tijdens de verkiezingsmanifestatie in de Liemerse regio hebben Theo Peters en Marijke van Haaren steun toegezegd aan een verdiepte aanleg van de A15 door het gebied tussen Duiven, Groessen en Zevenaar. Een goede inpassing die rekening houdt met de leefbaarheid en de landschappelijke waarde van het gebied is voor het CDA een belangrijk uitgangspunt.

De CDA kandidaten waren onder leiding van lijsttrekker Theo Peters vandaag op bezoek in de Liemerse regio. Tijdens een rondrit door de gemeenten Duiven, Zevenaar en Westervoort stond de uitbreiding van de infrastructuur in dit gebied centraal. De aanleg van A15 vraagt om een zorgvuldige inpassing, mede gezien het feit dat de Betuwelijn dit gebied dwars doorkruist. Volgens Peters en Van Haaren mag de aanleg nooit tot gevolg hebben dat het landschap tussen Duiven, Groessen en Zevenaar verder versnippert. Om de leefbaarheid en versnippering te voorkomen hebben zij steun toegezegd om richting het Rijk te pleiten voor een verdiepte aanleg van de A15. Eerder sprak het CDA zich al uit voorstander te zijn van een tunnel onder het Pannerdens kanaal.

De CDA delegatie heeft bovendien nog eens nadrukkelijk uitgesproken dat de komst van de Deltalijn tussen Schiphol en de Duitse grens, geen nadelige consequenties mag hebben voor de regiorail (syntus). De dienstregeling mag dus nooit onder druk komen te staan. Van het opwaarderen van de bestaande lijn (uitbreiden en onderhouden van wissels) kan deze regionale lijn hiervan juist profiteren, aldus Marijke van Haaren.

Naast deze infrastructurele knelpunten is er ook gesproken over de stedelijke problematiek van Westervoort. Het CDA heeft de gemeente geadviseerd om deze problemen concreet in kaart te brengen en dit onder de aandacht van de provincie te brengen. Het CDA onderkent namelijk dat grootstedelijke problemen zich ook voor kunnen doen in kleinere gemeenten en daarvoor dient dan ook extra budget beschikbaar gesteld te worden.

Tenslotte heeft de CDA delegatie kennis genomen van het standpunt van de milieu groepering uit Westervoort die bezwaar heeft tegen de ontwikkeling van een bedrijventerrein op het nu nog groene gebied Seingraaf. Het CDA vindt dat de ruimtelijke afweging een verantwoordelijkheid van de gemeente is. Het CDA is overigens wel van oordeel dat in verband met de leefbaarheid in gemeenten niet alle groene gebieden moeten worden volgebouwd.