Gemeente Bernheze


Bernheze betaalt bijdrage A59 vervroegd terug

Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om de bijdrage aan de snelweg A59 nu al terug te betalen om een rentevoordeel te behalen.

Met het oog op de versnelde aanleg van de A59 verplichtte de provincie Noord-Brabant om de voorfinanciering van de snelweg A-59 op zich te nemen. Hiermee was een totaalbedrag van EUR 23.000.000 gemoeid. De gemeenten die direct aan de weg liggen participeren voor de helft in deze zogenoemde vervroegingsbijdrage. Op 6 juli 2004 is hiervoor tussen de gemeenten Bernheze, 's-Hertogenbosch, Oss, Maasdonk en de provincie Noord-Brabant een samenwerkingsovereenkomst vervroegingskosten publiekprivate samenwerking PPS-A59 aangegaan.

Het aandeel voor de gemeente Bernheze is 12% en is afgeleid van het inwonersaantal van de vier gemeentes gezamenlijk. Dit komt overeen met een bedrag van EUR 1,3 miljoen. In de overeenkomst is bepaald dat per 30 september 2002 dit bedrag verschuldigd is. Er is afgesproken dat uiterlijk in het jaar 2015 de schuld vereffend zal zijn. Tot dat moment geldt een rentebijschrijving van 5%.

De gemeentes 's-Hertogenbosch, Oss en Maasdonk besloten recent al om te betalen aan de provincie. Het voldoen van de openstaande vordering betekent niet dat we dit niet meer via de planexploitatie van Heesch west willen terugverdienen. Integendeel, we houden strikt vast aan deze afspraak en zullen in het geval dat de revenuen uit het plan niet voldoende zijn de provincie hierop aanspreken

Gelet op de huidige marktrente die lager ligt dan de jaarlijkse verschuldigde rente van 5% kan een voordeel worden behaald door nu te betalen. Gerekend tot 2015 en met een rente van 4,3% gaat het om een voordeel van EUR 130.000. De gemeenteraad gaat dit in de vergadering van 15 maart bespreken.