PvdA Europees parlement


EU moet slimmer optreden tegen illegale visvangst

16 februari 2007

Het Europees Parlement vraagt de Europese Commissie om betere vangstdocumentatie en om intensievere internationale samenwerking om zwarte lijsten te kunnen opstellen in de strijd tegen illegale visvangst. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey pleit voor een Europees keurmerk voor legaal gevangen vis. Vanavond wordt in Straatsburg het rapport Aubert besproken.

Jaar in jaar uit stelt de Raad te ruime visquota´s vast. Daarbovenop komt nog eens de illegale visvangst. Corbey: "Overbevissing is een alarmerend probleem dat eigenlijk niet onderschat kan worden. Er zijn intelligente maatregelen nodig: de zee is groot, mogelijkheden om de regels te ontwijken zijn talrijk. Toch wil ik streven naar zekerheid dat alleen legaal gevangen vis op de interne markt kan worden toegelaten."

Effectieve controle is niet gemakkelijk, erkent het hele Parlement. De internationale overeenkomsten werken tot nu toe onvoldoende. In veel havenstaten wordt controle niet serieus genoeg genomen. Vorige week kwam in Nederland de Eemshaven nog in opspraak. Volgens gegevens van Greenpeace is 60 procent van de schepen die aanlanden in de Eemshaven betrokken bij illegale activiteiten. 45 procent van de kabeljauw die in dezelfde haven aan wal komt, is illegaal opgevist.

Corbey vindt het van belang ook de consument hierbij te betrekken. "Veel mensen gruwen bij het idee dat visstanden dramatisch achteruit gaan door illegale vangsten. Zij willen gewoon geen illegale vis op hun bord en ze hebben gelijk. Daarom moet er snel een Europees keurmerk komen om legale vangst duidelijk en betrouwbaar te onderscheiden."