ANP Pers Support


16.02.2007 / 11:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

Op Valentijnsdag is een principeakkoord bereikt in de cao huisartsenzorg. In de sector werken 14.000 medewerkers. Onderhandelaar Marga Meere van ABVAKABO FNV: 'De nieuwe cao is gericht op de toekomst en maakt de branche aantrekkelijk voor de aanstormende krappe arbeidsmarkt. Onze wensen komen goed terug, Het is echt een inhoudelijke en financiële vooruitgang voor de werknemers. Een verslechtering van de onregelmatigheidstoeslag is voorkomen. Werkgevers wilden verruiming van de openingstijden van de dagpraktijken en wilden heel graag een langere cao-looptijd. De cao gaat in op 1 maart 2007 en loopt tot 1 januari 2009. Daartegenover stelden wij, onderhandelaars, een forse loonsverhoging'.

Hoogtepunten uit het akkoord

Loon
Het akkoord bevat een mooie loonstijging van 5,75%. Daarvan is 4,75% structureel (2% per
1-7-2007 en 2,75% per 1-1-2008) en een éénmalige eindejaarsuitkering van 1% in december 2007.

zorgverzekering
Werkgevers dragen 120,- euro per jaar bij aan de aanvullende zorgverzekering.

Levensfasen
Een afbouw van de seniorenregeling is door beide partijen op een nieuwe manier opgelost. Als eerste heeft deze cao het levensfasemandje opgenomen. Het mandje bevat 24 verlof-uren, die werknemers vanaf 2008 naar keuze kunnen gebruiken voor zorg, scholing of herstel Het kan ook in de levensloopregeling gestort worden. In ruil daarvoor leveren werknemers één van de 3 studiedagen in, is 5 mei voortaan één keer per 5 jaar een feestdag en wordt het senioren- en jongerenverlof met 15 uur verminderd.

Dagvenster
De werktijden van de dagpraktijken van maandag t/m vrijdag vallen voortaan tussen 7.00 tot 20.00 uur. Vanaf 18.00 wordt een toeslag betaald van 30% net als in de huisartsenposten. De huisartsenposten krijgen geen toeslag meer tussen 7.00 en 18.00 uur.

Verder zijn er afspraken gemaakt over de uitbetaling van de eindejaarsuitkering, de evaluatie van de functiewaardering (waarin de praktijkondersteuners en -verpleegkundigen) extra aandacht zullen krijgen. Ook komt er een plan van aanpak voor het erkennen van brancheopleidingen.


----------------------------------------

Noot voor de redactie,