Gemeente Tiel


Gemeente Tiel en de woningcorporaties werken samen aan Vogelbuurt Tiel Oost

De Gemeente Tiel, de Tielse woningcorporaties SCW en SVT en andere partners zijn met elkaar in gesprek om hun activiteiten en plannen voor Tiel Oost op elkaar af te stemmen. Onder het motto Samen werken aan de wijk ontwikkelen zij concrete plannen voor het opknappen van het Ooij / Vogelbuurt. Tevens willen de verschillende organisaties een Brede School in de wijk realiseren. De bewoners van de wijk worden nadrukkelijk betrokken bij de ontwikkelingen.

De Vogelbuurt in Tiel Oost, gebouwd in de jaren zestig, is aan een opwaardering toe. De buurt heeft weinig ruimte voor groen en spelen. Een deel van de woningen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van de moderne tijd. Het woningbestand is ook tamelijk eenzijdig (eensgezinswoningen), woningen voor starters en senioren ontbreken.

Onderzoeken
De woningcorporaties doen onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van hun woningbestand in de Vogelbuurt. Woningcorporatie SVT heeft een voorlopige ontwikkelingsrichting opgesteld voor haar woningbezit in de buurt, waarin gesproken wordt over zowel slopen als over renoveren van woningen. Ook het slopen van de bergingen, het verbreden van de achterpaden en het aanleggen van verlichting in de achterpaden zijn onderwerp van de toekomstige ontwikkeling. Woningcorporatie SCW verwacht dat de uitkomsten van het onderzoek naar hun woningbezit in Oost in juni 2007 bekend zijn.

De Gemeente laat, samen met Waterschap Rivierenland, onderzoek doen naar een oplossing voor de waterproblematiek in de wijk. Verder gaat de Gemeente op een aantal plaatsen in de buurt de riolering vervangen. Ook zoeken de organisaties samen naar mogelijkheden om het groen, parkeergelegenheid en speelvoorzieningen in de Vogelbuurt te verbeteren. De verschillende werkzaamheden zullen zoveel mogelijk op elkaar worden afgestemd.

De verschillende organisaties willen met elkaar een Brede School realiseren in Tiel Oost. In een Brede School wordt niet alleen onderwijs gegeven, maar vinden ook allerlei andere activiteiten plaats, zoals kinderopvang en ontmoetingsbijeenkomsten voor wijkbewoners. Onderzocht wordt of de Brede School een plek kan krijgen in de Vogelbuurt.

Huiskamergesprekken
Op advies van de klankbordgroep Bewonersparticipatie gaan de woningcorporaties, gemeente en Mozaïek in gesprek met de bewoners. Onderwerpen van gesprek zijn de woonkwaliteit, de woonwensen voor de toekomst, de openbare ruimte, het groen en voorzieningen in de wijk. Vanaf april kunnen bewoners in zogenaamde huiskamergesprekken hun mening, advies en wensen laten horen. De bewoners worden hiervoor in groepjes uitgenodigd. Ook vindt overleg plaats met de onlangs opgerichte Bewonersgroep Vogelbuurt. De uitkomsten van de gesprekken worden teruggekoppeld naar de bewoners en de woningcorporaties en de gemeente betrekken de uitkomsten van de gesprekken bij hun onderzoek en de uitwerking van hun voorlopige plannen.

Samenwerking
In de Tiel Oost Productie (TOP) werken verschillende organisaties samen aan een vitaal en leefbaar Tiel Oost. Deze organisaties zijn: woningcorporaties, de drie basisscholen, maatschappelijk werk, GGD, politie, Mozaïek en de gemeente. Samen hebben zij een speciale kwartiermaker aangesteld om de afzonderlijke plannen en activiteiten van de verschillende organisaties zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen. In de loop van 2007 ligt er een visie voor de hele wijk, een plan voor een Brede School en een plan voor de verbetering van de Vogelbuurt. Hierbij is steeds aandacht voor de participatie van de bewoners bij alle ontwikkelingen. Zo werkt iedereen, instellingen én bewoners, samen aan de toekomst van de wijk.

stuur naar een bekende stuur naar een bekende Laatst bijgewerkt: 15 februari 2007