Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

14 februari 2007

Stadsherstel Amsterdam NV

Opening kerk te Ransdorp

Rembrandt heeft in de periode tussen 1642 en 1647 enkele tekeningen gemaakt van de kerk van Ransdorp. In het Rembrandtjaar 2006 is de kerk door Stadsherstel Amsterdam NV in oude luister hersteld.

De Ransdorperkerk was enkele jaren geleden voor de Hervormde Gemeente Amsterdam overbodig geworden. Om het gebouw in een zo oorspronkelijk mogelijke staat te kunnen behouden, zocht men contact met een partij die cultuurhistorische waarden belangrijker zou vinden dan geldelijk gewin. Daarom besloot men in 2004 de kerk niet te verkopen aan de meest biedende, maar via het Stadsdeel Noord aan Stadsherstel Amsterdam NV.

Dankzij financiële bijdragen van het Stadsdeel werd het mogelijk de kerk in zijn oorspronkelijke luister te herstellen, terwijl deze ook voor het dorp een functie kan blijven vervullen. De Hervormde Gemeente, Stadsdeel Noord en Stadsherstel vonden het belangrijk om het gebouw opnieuw een publieksfunctie te geven. Er werd besloten de ruimte geschikt te maken voor culturele gebeurtenissen als tentoonstellingen, lezingen en concerten, en voor feestelijke aangelegenheden als recepties, diners en buffetten. Het ligt tevens in de bedoeling dat binnenkort burgerlijke huwelijken in de kerk gesloten kunnen worden.

Architect Dick Bak en aannemersbedrijf F.W. Onrust BV hebben de Ransdorperkerk weer tot een lust voor het oog gemaakt. De restauratie is nu geheel gereed. Om dit te vieren nodigen wij u uit bij de officiële ingebruikneming van de kerk aanwezig te zijn. Deze zal plaatsvinden op:

vrijdag 16 februari 2007

om 16.00 uur

Dorpsweg 55, Ransdorp

Stadsherstel heeft stadsdeelbestuurder de heer C.M. de Wildt Propitius gevraagd de officiële handeling voor de ingebruikneming van de kerk te verrichten. Een aantal spelers uit de Waterlandse Harmonie zal deze bijeenkomst met muziek opluisteren, terwijl de heer dr. A.A.M.J. van Eck, titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo te Haarlem het gerestaureerde Dekkerorgel zal bespelen.

Wij hopen u bij deze gelegenheid te mogen begroeten.

De kerk van Ransdorp heeft een middeleeuwse oorsprong. De eerste keer dat het bestaan ervan uit de bronnen blijkt, is wanneer in 1324 melding gemaakt wordt van een pastoor in het dorp. De groot uitgevallen toren is een ontwerp van Jan Poyt en dateert uit de vroege zestiende eeuw (tussen 1502 en 1542, waarschijnlijk circa 1525).

In 1719 werd een nieuwe kleine kerk ingewijd. Deze kerk werd tegen de toren gebouwd. Via de toren diende men te kerke te gaan. Later werd de opening van de toren naar de kerk dichtgemetseld en heeft men aan de oostzijde van de kerk een nieuwe ingang gemaakt. In 1833 werd de kerk ingrijpend verbouwd, als gevolg van de watersnood van tien jaar eerder. In 1934 werd er gestart met de restauratie van de kerk, maar het gebouw bleek constructief zo slecht dat de gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht afbraak gelastte. In 1936 is de kerk op de oude fundering herbouwd, onder leiding van de architect J.C. Hoogendorp, in samenwerking met de afdeling Gebouwen van Publieke Werken der gemeente Amsterdam en de Rijksmonumentencommissie. Daarbij heeft de kerk zowel in- als uitwendig grotendeels haar vroeg achttiende-eeuwse eenvoudige aanzien behouden, met de steunberen, de getoogde ramen en het hoge zadeldak waaronder zich aan de binnenzijde een houten tongewelf bevindt. Voor de herbouw werd op allerlei manieren geld bijeengebracht, onder andere werd een gift ontvangen van koningin Wilhelmina en prinses Juliana. Tot voor kort werd gedacht dat de grafzerken verwijderd waren bij de sloop van de vorige kerk, maar tijdens de restauratie bleek een groot deel nog onder de houten vloer aanwezig te zijn.

-------------------------

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de heer Wim Eggenkamp (directeur Stadsherstel), de heer Jaap Hulscher (adjunct-directeur Stadsherstel) en de projectleider van de restauratie, mevrouw Stella van Heezik, tel: 020-52 000 60.