Universiteit van Amsterdam

PERSBERICHT

Strategische samenwerking geeft nieuwe impuls aan forensische opsporing

De Universiteit van Amsterdam (UvA), de Hogeschool van Amsterdam (HvA), het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de Politieacademie zetten de eerste stap naar een internationaal vooraanstaand expertisecentrum (in de vorm van een netwerk) op het gebied van forensische wetenschappen. Op vrijdag 16 februari ondertekenen de vier instellingen een strategisch convenant. Hiermee geven zij een belangrijke impuls aan de verbetering van de opsporing en vervolging van strafbare feiten in Nederland.

De ontwikkelingen op forensisch technisch en digitaal gebied zijn stormachtig. Het internationaal expertisecentrum wordt een netwerk voor onderzoek en onderwijs in de forensische wetenschappen. Hierbij komen zowel het fundamentele onderzoek in de forensische wetenschappen als de toepassingen ervan aan bod. De partners stellen hiertoe leerstoelen en lectoraten in. Op dit moment zijn de HvA en Politieacademie bezig met voorstudies voor het gezamenlijk opzetten van de lectoraten en de UvA en het NFI voor het instellen van leerstoelen. De eerste gezamenlijke lectoren worden eind 2007 benoemd; de hoogleraren naar verwachting ook eind 2007 en in 2008.

Kennisuitwisseling

De lectoren en hoogleraren gaan gastcolleges geven bij de partners, zo wordt kennis gedeeld en uitgewisseld. Studenten kunnen nu en in de toekomst gebruikmaken van de faciliteiten van de partners. Zo maken de studenten van de UvA en de HvA nu al gebruik van het praktijkhuis van de Politieacademie.

Strategische samenwerking

De samenwerking tussen UvA, HvA, NFI en Politieacademie ontstond al eerder en is in verschillende bilaterale overeenkomsten vastgelegd. Zo hebben de Politieacademie en het NFI vanaf 2004 meegewerkt aan het ontstaan van de master Forensic Science bij de UvA. Het programma Forensic Science aan de UvA ging in september 2005 van start als onderdeel van een tweejarige bètamaster. Onlangs kreeg de UvA van de staatssecretaris van OCenW toestemming om de tweejarige masteropleiding Forensic Science als bekostigd universitair programma te verzorgen. Het NFI geeft gastcolleges en rondleidingen aan studenten van de Politieacademie, de UvA en de HvA, en creëert binnen het instituut stageplaatsen voor studenten van de masteropleiding. Een nieuwe bacheloropleiding Forensisch Onderzoek bij de HvA is nu in het tweede jaar. Aan de nieuwe tweejarige deeltijd duale master of criminal investigation bij de politieacademie zijn inmiddels tientallen medewerkers in de opsporing afgestudeerd. Door de strategische samenwerking kunnen studenten ook makkelijker doorstromen van de bacheloropleiding van de HvA naar de masteropleidingen bij de UvA en de Politieacademie. Het strategisch convenant dat de partners op 16 februari tekenen, overkoepelt alle eerder gemaakte werkafspraken.

Tijd en locatie

De ondertekening van het convenant vindt plaats op vrijdag 16 februari, van 14.00 tot 16.00 uur, in het Bushuis van de UvA (VOC-zaal), Kloveniersburgwal 48 in Amsterdam. Voorafgaand aan de ondertekening houden de voorzitters en directeur van de partnerinstellingen een korte voordracht.