VVD


15-2-2007

Voorstel importverbod zeehondenproducten van PvdA en VVD onverkort door minister overgenomen.

De Kamerleden Snijder-Hazelhoff (VVD) en Waalkens (PvdA) konden vandaag rekenen op een Kamerbrede steun voor hun initiatiefwetsvoorstel om te komen tot een nationaal importverbod op zeehondenproducten.

Ondanks een paar kritische kantekeningen steunden alle partijen het initiatief. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft het voorstel overgenomen en aangekondigd middels een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) de Flora- en Faunawet bij aan te passen.

De strijd tegen de commerciële zeehondenjacht begon twee jaar geleden toen Janneke Snijder (VVD) en oud-kamerlid Joanneke Kruijsen (PvdA) naar Canada afreisden om getuige te zijn van de wrede moord op jonge zeehonden.
Nog steeds worden er op de Canadese ijsvlaktes jaarlijks meer dan 300.000 jonge zeehonden -ongeveer een derde van wat er naar schatting jaarlijks ter wereld komt- door commerciële jagers gedood voordat ze drie maanden oud zijn. Voor de twee Kamerleden stond vast dat er zo snel mogelijke een einde moest komen aan deze afschuwelijke slachting. Met deze wetgeving zal Nederland de grenzen definitief sluiten voor producten als bont en olie afkomstig van zeehonden.

Snijder en Waalkens zijn daarom blij dat de minister het initiatief steunt met een Algemene Maatregel van Bestuur (AmvB) en vinden het belangrijk dat het verbod op zeer korte termijn wordt gerealiseerd. Begin april start het jachtseizoen weer en worden de jonge zeehonden weer op gruwelijke wijze gedood.
Volgens de Kamerleden is het verbod een duidelijk signaal naar Canada en moet het andere landen inspireren ook beperkende maatregelen in te stellen. België en Luxemburg hebben reeds een verbod waarmee de invoer van zeehondenproducten strak aan banden is gelegd. Italië, Engeland en Duitsland zijn momenteel bezig met initiatieven op het gebied van importverboden. Volgens de woordvoerders kan op deze manier de druk worden opgevoerd in het streven naar een Europees importverbod.

Donderdag 15 februari 2007

Voor nadere informatie: j.snijder@tweedekamer.nl