Gemeente Den Haag

Stichting Wijkbus vernieuwt wagenpark

Stichting Wijkbus Moerwijk/Morgenstond rijdt vanaf zaterdag met twee aangepaste personenbussen door de wijken Moerwijk, Morgenstond en Wateringse Veld. Bert van Alphen, wethouder van Welzijn, neemt plaats achter het stuur van de nieuwe wijkbus. De Stichting Wijkbus wil hiermee aandacht vragen voor de werving van vrijwilligers die als chauffeur willen optreden.

Een wijkbus is een kleine bus (maximaal 8 personen) die bewoners uit het stadsdeel thuis ophaalt en vervoert. De wijkbus vervoert oudere wijkbewoners (60+) en minder valide mensen uit het stadsdeel, die niet over eigen vervoer beschikken of moeilijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. In veel wijken van Den Haag rijden al ruim twintig jaar wijkbussen. Ouderen of bewoners die minder goed ter been zijn kunnen zo toch de deur uit.

De wijkbus haalt de bewoners thuis op en vervoert hen naar voorzieningen als huisarts, fysiotherapeut, ziekenhuis, bibliotheek, vervoersknooppunt, welzijnscentrum of winkelcentrum. De grens van het gebied is in principe die van het stadsdeel; maar de gemeente kan toestemming geven bepaalde plaatsen daarbuiten (station of ziekenhuis) aan te doen.
Een wijkbus is volledig afhankelijk van vrijwilligers. De bestuurders van de bus, degenen die het verzoek voor een rit noteren en ook de bestuursleden van de stichting zijn allemaal vrijwilligers.

De wijkbusstichtingen worden gesubsidieerd door gemeente Den Haag om (tijdelijk) minder valide wijkbewoners zelfstandig te laten deelnemen aan het normale leven en niet afhankelijk te zijn van andere mensen