Gemeente Hoogeveen


* Provincie Drenthe geeft subsidie aan Hartstocht in Hoogeveen (14.02.2007)

---

14 februari 2007

Afzender: Provincie Drenthe, stichting Hartstocht in Hoogeveen en gemeente Hoogeveen

Provincie Drenthe geeft subsidie aan Hartstocht in Hoogeveen

Tijdens een informele Hartstochtborrel op Valentijnsdag heeft gedeputeerde Henk Weggemans (PvdA) namens de provincie Drenthe bekend gemaakt 90.000 euro subsidie toe te kennen aan Hartstocht in Hoogeveen. In 2005 is de gemeente Hoogeveen door gedeputeerde staten uitgeroepen tot culturele gemeente van Drenthe voor de periode van september 2007 tot september 2008.

De stichting Hartstocht in Hoogeveen krijgt 60.000 van de provincie Drenthe voor culturele activiteiten en 30.000 voor de organisatie van het culturele jaar. De gemeente Hoogeveen stelt een budget van 150.000 euro beschikbaar.

Onderkomen aan Kaaplaantje

De feestelijke bijeenkomst waar deze subsidiebedragen werden bekendgemaakt, was gisteravond in de Hartfactory, zoals het voormalig Rode-Kruisgebouw aan het Kaaplaantje nu wordt genoemd. De stichting Hartstocht in Hoogeveen heeft er vanaf nu een onderkomen.

De Hartfactory wordt het warm kloppend hart voor alle activiteiten, een werkplaats voor kunstenaars en tevens een culturele ontmoetingsplaats. Studenten van Academie Minerva toveren dit voormalige pand van het Rode Kruis aan het Kaaplaantje om tot een hartstochtelijk beschilderd gebouw. De eerste bijeenkomst gisteren was niet alleen om het subsidienieuws bekend te maken, maar ook om hartstochtelijke betrokkenen en medewerkers kennis te laten maken met elkaar en de geplande activiteiten.

Start met Theaterfestival

De activiteiten krijgen steeds meer gestalte. Over een aantal activiteiten is al meer bekend. Het Theaterfestival op zaterdag 15 september vormt samen met de Drentse Culturele Uitdag de aftrap van het culturele jaar. Historische schepen die vroeger in Hoogeveen zijn gemaakt varen door de Hoogeveense Vaart. Vervolgens treden op de schepen professionele theaterproducties en nieuw te ontwikkelen Hoogeveense producties op. In Erflanden staat een flink spektakel te wachten rond de onthulling van het eerste kunstwerk in de serie Velden van Nevel. Het gaat hierbij om vier markante kunstwerken langs de randen van de stad aan de A28 en A37. Verder start die dag Echo van Hoogeveen, een videokunstwerk over dat wat Hoogeveners in beweging brengt.

Hartstocht in Hoogeveen is nog op zoek naar bekende kunstenaars voor de Beeldentuin. De locatie achter Theater â Congrescentrum De Tamboer en museum De 5000 Morgen is de beoogde locatie voor dit project.

Culturele Gemeente

De gemeenten Borger-Odoorn en Assen gingen Hoogeveen voor als culturele gemeente. Beide gemeenten hebben in hun cultureel jaar veel nieuwe en vernieuwde activiteiten ontplooid die een structureel vervolg hebben gekregen. Met de benoeming van culturele gemeenten wil de provincie de lokale culturele infrastructuur versterken, samenwerking bevorderen en de beeldvorming over cultuur positief beïnvloeden. Ook op langere termijn blijkt een cultureel jaar voor extra middelen voor cultuur binnen de gemeente te zorgen. Als culturele gemeente heeft Hoogeveen de kans het imago te versterken. Hartstocht in Hoogeveen biedt daarnaast een uitgelezen gelegenheid de (economische) ontwikkeling van Hoogeveen te stimuleren.

Hartstocht in Hoogeveen

Het culturele jaar wordt een reis van het hart, van een inspirerend en een geïnspireerd Hoogeveen. Hoogeveen wil inwoners en buitenstaanders in het hart raken en in het hart sluiten. Het thema Hartstocht in Hoogeveen is de rode draad. Met dit centrale thema kan de passie en het enthousiasme van publiek, artiest, inwoner en toerist leiden tot zowel actieve als passieve deelname aan het culturele leven in Hoogeveen.

Activiteiten

De Hoogeveense samenleving (zowel de lokale bevolking, culturele clubs, verenigingen, instellingen, kunstenaars, creatievelingen en commerciële bedrijven) is gevraagd langgekoesterde wensen en wilde ideeën die bij dit thema passen aan te leveren. Vervolgens is een selectie gemaakt van activiteiten die financieel of in diensten ondersteund kunnen worden uit het budget van Hartstocht in Hoogeveen. Door de grote betrokkenheid van culturele instellingen, gemeente, verenigingen, plaatselijke (semi-)professionele kunstenaars, is het mogelijk andere dan financiële steun te geven aan de ontwikkelde plannen.

Meer informatie over Hartstocht in Hoogeveen is te vinden op www.hartstochtinhoogeveen.nl.