Friesland Coberco Dairy Foods

Meppel, donderdag 15 februari 2007

Productie van voedings- en functionele ingrediënten gebaseerd op wei en melk in Australië

Friesland Foods Domo en de Warrnambool Cheese and Butter Factory gaan een joint venture oprichten

Friesland Foods Domo en Warrnambool Cheese and Butter Factory Holdings Ltd in Australië hebben een principe overeenkomst bereikt over de oprichting van een joint venture (50/50) in Australië. Dit samenwerkingsverband, onder de naam Great Ocean Ingredients, gaat voedings- en functionele ingrediënten produceren voor de levensmiddelen-, babyvoeding- en farmaceutische industrie wereldwijd.

Naast de fabriek van Warrnambool Cheese and Butter Factory in Allansford, Victoria, Australië, wordt een nieuwe productiefaciliteit gebouwd. Deze wordt in de loop van 2008 in gebruik genomen. De totale investering bedraagt circa 30 miljoen euro.

De expertise van Friesland Foods Domo op het gebied van ontwikkeling, technologie en productie van hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk wordt in de nieuwe joint venture gecombineerd met de levering van wei door Warrnambool Cheese and Butter Factory. Hierdoor wordt het mogelijk hoogwaardige voedings- en functionele ingrediënten te produceren.

Robert van Ballegooijen, lid van de concerndirectie van Royal Friesland Foods:"Friesland Foods Domo heeft in Warrnambool Cheese and Butter Factory een waardevolle partner voor de lange termijn gevonden. Deze gezamenlijke onderneming past goed in onze strategie de toonaangevende positie van Friesland Foods Domo als wereldwijde leverancier van hoogwaardige ingrediënten te willen versterken. Hiermee spelen wij in op de groeiende vraag naar onze producten en kunnen we door de geografische spreiding onze klanten wereldwijd betere leveringsgaranties bieden".

"We zijn zeer verheugd dat we een samenwerkingsverband kunnen aangaan met een van de leidende producenten van voedings- en functionele ingrediënten", aldus David Karpin, voorzitter van het bestuur van Warrnambool Cheese and Butter Factory. "Dit project speelt in op het waardeverhogende aspect van het drieledige groeiplan van de Warrnambool Cheese and Butter Factory door op basis van onze grondstoffen een hoogwaardig, vooruitstrevend exportproduct te maken".

Na goedkeuring door de raad van commissarissen en de aandeelhouders worden in de komende maanden de projectovereenkomsten getekend en de gezamenlijke onderneming opgericht. De nieuwe fabriek zal in de loop van 2008 in gebruik worden genomen.

Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele wereld. Friesland Foods Domo heeft vijf productielocaties in Nederland, verkoopkantoren in Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods, een in Nederland gevestigde internationaal opererende onderneming die natuurlijke, voedzame en hoogwaardige zuivelproducten, vruchtendranken en ingrediënten ontwikkelt, produceert en vermarkt.

Warrnambool Cheese and Butter Factory is het op drie na grootste melkverwerkende bedrijf van Australië, en het enige zuivelbedrijf dat op de Australian Stock Exchange genoteerd staat. Warrnambool Cheese and Butter Factory, dat is opgericht in 1888, betrekt haar melk uit een van de meest productieve en minst droogtegevoelige regio¿s van Australië. Jaarlijks verwerkt het bedrijf meer dan 800 miljoen liter melk. Warrnambool Cheese and Butter Factory produceert kwalitatief hoogwaardige melkproducten zoals kaas, boter, verse melk, melkpoeder en weiproteïneconcentraten voor de Australische markt en voor export naar Azië, Europa en de VS.

Royal Friesland Foods is een internationaal opererende onderneming die natuurlijke, voedzame en hoogwaardige zuivelproducten, vruchtendranken en ingrediënten ontwikkelt, produceert en vermarkt. Gezondheid, gemak, betrouwbaarheid en vitaliteit voor de consument staan daarbij centraal. Friesland Foods is in West- en Centraal Europa, West-Afrika en Zuidoost-Azië sterk op de zuivelmarkt vertegenwoordigd De omzet bedraagt 4,4 miljard euro. In totaal zijn 16.400 medewerkers in dienst. De onderneming heeft een coöperatieve basis. De leden-melkveehouders van Zuivelcoöperatie Friesland Foods zijn de eigenaren én de leveranciers van de melk. De belangrijkste merken zijn Dutch Lady, Frisian Flag, Foremost, Friesche Vlag, Milli, NoyNoy, Peak, Bonnet, Rainbow, Completa, Debic, Frico, Friso, Pöttyös, Dots, Domo, Kievit, Appelsientje, Chocomel, Cécémel, CoolBest, DubbelFrisss, Extran en Fristi.


---
_____