Siemens

Persbericht

0702.896

Den Haag, donderdag 15 februari 2007

Sinumerik ShopMill van Siemens helpt Duitse bobsleekampioene aan wereldtitel

Tijdens de wereldkampioenschappen bobslee begin februari 2007 in St. Moritz heeft de Duitse olympisch kampioene Sandra Kiriasis ook de wereldtitel in de wacht kunnen slepen met een voorsprong van 2,05 seconden op de nummer twee. Van doorslaggevend belang voor deze recordtijd is de uitgekiende geometrie van de glij-ijzers, die onder de bobslee zijn gemonteerd.

De geleverde prestatie is opmerkelijk, want de reglementen voor internationale bobsleewedstrijden zijn per 1 oktober 2006 aangepast. Voor de glij-ijzers, als de meest cruciale onderdelen van de bobslee, mag nu nog maar één specifieke staalsoort worden toegepast. Olympisch kampioen Sandra Kiriasis heeft hiervoor exact de geometrie van haar oude ijzers moeten laten kopiëren naar vervangende ijzers in het voorgeschreven standaardmateriaal. Via een advertentie kwam zij in contact met Karsten Schwarz, projectleider JobShop voor de Sinumerik CNC-besturingen van Siemens, die dit unieke project voor haar heeft uitgevoerd.

De geometrie van de bestaande glij-ijzers is met een meettaster gedigitaliseerd en omgezet in een NC-programma. Met de geavanceerde mogelijkheden voor hogesnelheidsverspanen van de Siemens CNC zijn de nieuwe glij-ijzers gefreesd op een freesmachine van de firma Iscar met een Sinumerik 840D-besturing. Deze CNC-besturing is voorzien van de laatste versie van ShopMill en uitermate geschikt voor het uitvoeren van dit soort grote programmas. De uitzonderlijke bewerking is uitgevoerd onder begeleiding van specialisten van Siemens.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Frank de Korte
Tel: (070) 333 1565
E-mail: frank.de.korte@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo