Telematica Instituut


Voorzitter Stichting Innovatie Alliantie Loek Hermans:

"250 Miljoen euro nodig voor innovatie in mkb en publieke sector"

2007-02-15

Wil op termijn 25% van het mkb innoveren, dan is een intensivering vereist van op termijn 250 miljoen euro. Dat zei Loek Hermans, voorzitter Stichting Innovatie Alliantie (SIA) en MKB-Nederland, vandaag bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

loek hermans en mark de jong De SIA-voorzitter toonde zich verheugd met de innovatieslogan van het nieuwe kabinet 'de top moet hoger, de basis moet breder' over verbetering van samenwerking tussen kenniscentra als hogescholen en het bedrijfsleven. 'Wij omhelzen het coalitieakkoord dan ook als het gaat om innovatie. Er is veel aandacht voor het mkb, specifieke mkb-instrumenten worden uitgebreid en er is een grote nadruk op samenwerking tussen mkb en de kennisinfrastructuur zoals hogescholen. Ook hecht het nieuwe kabinet belang aan innovatie in onder meer zorg en onderwijs.' SIA presenteerde tijdens de bijeenkomst twee nieuwe publicaties over innovatie in het mkb en bij publieke instellingen, die zijn ondersteund door de RAAK-regeling. Deze publicaties betreffen de inmiddels 81 projecten die met de RAAK-regeling worden ondersteund. Daarnaast komen er onder meer ondernemers van deelnemende bedrijven in aan het woord.

MKB Innovatief

SIA vat de intensievering van de op termijn 250 miljoen euro samen onder de noemer 'MKB Innovatief'. Naast duurzame samenwerking tussen bedrijven - inclusief ondernemers in onderwijs, zorg en welzijn - met kennisinstellingen in de regio, willen de SIA-partners komen tot bovenregionale zwaartepuntvorming. Het gaat dan om bijvoorbeeld procesinnovatie voor metaalbedrijven. Het programma MKB Innovatief' adviseert nieuwe bedrijvigheid door overheidsopdrachten te stimuleren zoals ook in het coalitieakkoord wordt genoemd. 'Die benadering blijkt in de VS een zeer succesvolle manier te zijn om innovatie te stimuleren,' keek Hermans over de grenzen heen. 'Hiermee zullen wij in Nederland ook snel aan de slag moeten gaan.' Met MKB Innovatief presenteert SIA een omvattend programma van maatregelen aan zowel het kabinet als aan het Innovatie Platform.

81 projecten

Met onder meer de RAAK-regeling hebben het mkb en publieke instellingen een veelbelovende start gemaakt, zo oordeelde Hermans. Hij stelde dat de betrokken partijen zeker verder moeten gaan op de ingeslagen weg. In 2005 en 2006 zijn in totaal 81 regionale innovatieprogramma's opgestart. Dit zijn inmiddels 66 programma's in het kader van RAAK-MKB en 15 programma's in het kader van de regeling RAAK-Publiek, die in 2006 voor het eerst van start is gegaan. In totaal is er ruim 30 miljoen euro gemoeid met deze 81 programma's waarvan RAAK bijna 20 miljoen euro bijdraagt. Daarin innoveren in nauwe samenwerking met de Nederlandse hogescholen ruim 700 mkb-bedrijven en een groeiend aantal publieke instellingen. De bedrijven en instellingen zijn op een divers aantal maatschappelijke terreinen actief, zoals de creatieve industrie, duurzaamheid en energie, logistiek en transport, onderwijs, zorg en welzijn.

RAAK en Stichting Innovatie Alliantie

'RAAK' staat voor Regionale Aandacht en Actie voor Kenniscirculatie. Het doel van RAAK is om regionale samenwerking tussen hogescholen en het mkb / publieke instellingen te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor subsidie kunnen hogescholen, ondernemers of instellingen in de publieke sector samen projectaanvragen indienen (bij SIA) die zich richten op innovatie en het toepasbaar maken van kennis. SIA is een samenwerkingsverband van MKB-Nederland, VNO-NCW, HBO-raad, TNO, Syntens en het Telematica Instituut. Zij willen kenniscirculatie tussen hogescholen en mkb bevorderen en het innovatief vermogen van het mkb stimuleren. De ambitie van SIA is om het aantal mkb-bedrijven dat een duurzame samenwerkingsrelatie onderhoudt met een kennisinstelling te verdubbelen van 10.000 naar 20.000. (Website: www.innovatie-alliantie.nl)

Tekst & fotografie: Max Koninkx, HBO-raad