Gemeente Enschede

Vergroten kansen langdurig bijstandsgerechtigden op werk

Rapport G27 `Met vier treden tegelijk' aangeboden aan minister

Vandaag heeft Myra Koomen, wethouder Werk en Inkomen van de gemeente
Enschede, namens de G 27 het rapport `Met vier treden tegelijk' aangeboden aan minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De minister was vandaag op werkbezoek in Enschede. In dit rapport wordt een aantal maatregelen aanbevolen om de `moeilijkste' groep bijstandsgerechtigden aan werk te helpen of op een andere manier weer een actieve rol in de samenleving te bieden.

De 27 grote steden in Nederland, de G27, willen alles op alles zetten om ook de `moeilijkste' categorie bijstandsgerechtigden aan betaald werk of tenminste een actieve rol in de maatschappij te helpen. Om deze ambitie waar te kunnen maken hebben de steden speelruimte nodig. Daarom vragen ze het nieuwe kabinet om concrete maatregelen te nemen. Dit staat in het manifest `Met vier treden tegelijk.'

Voortvarende aanpak WWB
Twee jaar na de invoering blijkt dat gemeenten de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) voortvarend hebben opgepakt. Met name kansrijke bijstandsgerechtigden hebben de weg naar de arbeidsmarkt weer weten te vinden. Bijstandsgerechtigden die langer dan drie jaar een uitkering ontvangen, blijken echter aanzienlijk moeilijker werk te vinden. Naar schatting zal een groep van ongeveer 160.000 mensen in Nederland helemaal niet, of pas na jaren, in regulier werk aan de slag komen. Bij deze groep kunnen bijvoorbeeld bijstandsgerechtigden behoren die ouder zijn dan vijftig jaar, of juist jong en zonder opleiding, maar ook (ex)psychiatrische patiënten, verslaafden en dak- en thuislozen.

rapport G27

Iedereen aan de slag
Gemeenten vinden het lastig om deze mensen te ondersteunen bij het vinden van werk of andere vormen van maatschappelijke participatie. Toch vinden de G27 het tijd dat nu ook hier successen worden geboekt. Iedereen moet meedoen in onze samenleving, hetzij via werk, hetzij door op andere wijze bij te dragen aan de maatschappij. Dit is essentieel voor de vitaliteit van burgers en samenleving. De G27 hebben de ambitie om in de komende jaren voor deze groep creatief maatwerk te leveren. Daarvoor vragen ze het nieuwe kabinet om zo snel mogelijk de broodnodige ruimte te creëren. Het gaat om de volgende vier punten:


1. Meer vrijheid op de bestedingen uit het werkdeel Gemeenten krijgen van het Rijk het werkdeel-budget. Hieruit moet het beleid om uitkeringsgerechtigden aan werk te helpen worden betaald. De besteding hiervan is echter aan te strakke regels gebonden. Meer beslissingsvrijheid voor gemeenten is dringend gewenst.


2. Ontschotten wetgeving
De groep langdurig bijstandsgerechtigden wordt geconfronteerd met allerlei wetgeving. Voor werk de WWB,en de WSW; voor zorg de WMO en de AWBZ en als het gaat om scholing met de WEB en de WI. Vaak zijn de doelstellingen verwant en de wetten zouden elkaar kunnen versterken, maar in de praktijk gaan ze slecht samen. De G27-gemeenten roepen de regering op de schotten tussen de verschillende wetten neer te halen.


3. Lange termijn oriëntatie in financieringssystematiek WWB Met de huidige WWB voelt een gemeente een stijging of daling van het aantal bijstandsgerechtigden onmiddellijk in de portemonnee. Dat werkt in de hand dat gemeenten zich richten op snelle successen. Dan bestaat echter het risico dat de moeilijker bemiddelbaren buiten de boot vallen. Daarvoor zijn investeringen op de langere termijn nodig. De G27 pleiten daarom voor budgetten die voor meerdere jaren gelden.


4. Instandhouding budgetten
De kansen die met de bovenstaande drie voorstellen gecreëerd kunnen worden, verdwijnen als er op de budgetten wordt bezuinigd. De G27 roepen het nieuwe Kabinet op niet te bezuinigen op de budgetten van WWB, WSW, WMO en WI.

15 februari 2007