Provincie Utrecht

Bilt terug naar de natuur

Rodemterrein De Bilt terug naar de natuur

15-2-2007 -

Laatste schakel ecologische verbindingszone mogelijk door bijdragen Provincie Utrecht en gemeente De Bilt

Het Rodemterrein in De Bilt wordt terug gegeven aan de natuur. Gedeputeerde J.P.J. Lokker van de provincie Utrecht en wethouder A.J. Ditewig van de gemeente De Bilt hebben het Rodemterrein symbolisch overgedragen aan Het Utrechts Landschap. Provincie, gemeente en Rijk dragen financieel bij voor de aankoop van het terrein.

Met de verwerving van het Rodemterrein is de laatste schakel in de ecologische verbindingszone tussen de Kromme Rijn, de Vecht én het plassengebied mogelijk. Al eerder zijn voor deze zone investeringen gedaan. Zo zijn er faunapassages bij Zeist West en de Universiteitsweg aangelegd.

Binnenkort wordt ook een passage gerealiseerd onder de Biltse Rading. Verder zijn verschillende gebieden al ingericht voor de verbindingszone zoals bijvoorbeeld Sandwijck, Jacobsteeg, Griftenstein en het nieuwe landgoed Vollenhove. De gronden van de werken van Griftenstein, nu eigendom van de gemeente De Bilt, worden om niet overgedragen aan Het Utrechts Landschap.

De ecologische verbindingszone versterkt de groene buffer tussen de stad en het buitengebied. Daarnaast is het een directe kwaliteitsverbetering voor het project de Stichtse Lustwarande in het kader van de Agenda 2010 van de provincie Utrecht. De werken van Griftenstein worden ook als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zichtbaar gemaakt.

De provincie Utrecht en de gemeente De Bilt nemen beide een deel van de aankoopkosten voor hun rekening. De provincie Utrecht draagt EUR 900.000,-- bij, de gemeente De Bilt EUR 600.000,-. Het rijk draagt bij met EUR 200.000,--. De verwachting is dat de gemeentelijke bijdrage uiteindelijk wordt betaald vanuit subsidiegeld van het Bestuur Regio Utrecht.

Meer informatie: Peter Leonhart, telefoon 030 258 3325