Gemeente Enschede

15 allochtone vrouwen krijgen een baan in de zorg

Locatie het Bouwhuis

In het Bouwhuis, een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten in Enschede, start een bijzonder werkgelegenheidsproject. 15 banen voor allochtone vrouwen in de zorg op het Bouwhuis.

Binnen de instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap zijn steeds meer allochtone cliënten te vinden. Hoewel concrete cijfers niet voorhanden zijn is duidelijk dat vooralsnog de groei van allochtone medewerkers in het personeelsbestand achter blijkt bij het aantal allochtone cliënten die zorg krijgen. De Twentse Zorgcentra (DTZC) willen graag dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de cliëntpopulatie en zijn daarom het project "15 allochtone vrouwen een baan op het Bouwhuis" gestart in samenwerking met bureau arbeidsReïntegratie, Allochtonenvraagstukken en Zorg (RAZ), gemeente Enschede en het ROC van Twente.

Doelgroep
De doelgroep voor dit project zijn allochtone vrouwen in een bijstandssituatie die in Enschede wonen. Er kunnen 15 vrouwen aan deelnemen. De deelneemsters werken met behoud van uitkering en krijgen vanaf 1 september 2007 een arbeidsovereenkomst met DTZC.

Inzet gemeente
De gemeente zorgt voor een loonkostensubsidie van 50% voor het eerste leerjaar van de deelnemers. Voorwaarde is wel dat de deelneemsters zoveel verdienen dat zij geen beroep meer hoeven te doen op de bijstand. Ook verstrekt de gemeente voor de deelneemsters die na het 2e leerjaar een contract voor onbepaalde tijd krijgen achteraf nog eens 25% loonkostensubsidie voor het 2e leerjaar.

Breder project
Het initiatief in Enschede maakt onderdeel uit van een breder project '80 allochtone vrouwen een baan in de zorg' waar de regio Enschede en Almelo en de Provincie Overijssel aan deelnemen. De eerste stap wordt nu in Enschede gezet. De hoofdlocatie van de regio Enschede is `Het Bouwhuis'.

15 februari 2007