Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 15 februari 2007

Chassékerk zet buurtbewoners aan het denken

Baarsjesbewoners konden tot 13 februari meedenken over de nieuwe bestemming van de Chassékerk. Het stadsdeel presenteerde drie behoudvarianten, de Parochie - eigenaar van de kerk - en ontwikkelaar Ymere toonden twee sloop/nieuwbouwvarianten. Meer dan tweehonderd bewoners reageerden op de oproep en lieten via internet, bewonerspanel en tijdens de inloopavond over de kerk weten wat ze van de vijf bouwvarianten vonden. Op dit moment verwerkt het stadsdeel de reacties. Op 20 maart worden de reacties van de bewoners aan de raadscommissie Wonen gepresenteerd. Op 27 maart neemt de stadsdeelraad een besluit over de projectontwikkeling op de plaats van de Chassékerk. De raad kiest dan tussen behoud van de kerk of sloop/nieuwbouw. De bouwvarianten zijn te vinden op: www.baarsjes.nl/chassekerk Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466.

Uitnodiging
Sleuteloverdracht Vrijetijdscentrum
Wethouder Ab Cherribi geeft op vrijdag 23 februari de huissleutels van het nieuwe Vrijetijdscentrum aan de buurtjongerenwerkers van De Combinatie. Die gaan vanaf die dag het centrum aan de Van Speijkstraat verder inrichten. De opening van het vrijetijdscentrum en de erbij gelegen natuurspeeltuin Plan West is gepland voor 21 maart. Op die dag krijgt het centrum ook zijn nieuwe naam. Na de officiële opening biedt De Combinatie een uitgebreid activiteitenprogramma aan voor Baarsjesbewoners van 0 - 23 jaar. De feestelijke sleuteloverhandiging staat om 17.00 uur in de agenda. Portefeuillehouder: Ab Cherribi
Meer informatie: Harold Ytsma, 06 5342 0466

Uitnodiging
Heropening Hoofdzaak Hoeden
Portefeuillehouder Mirjam Smeels heropent vrijdag 16 februari om 17.00 uur Hoofdzaak Hoeden in de Witte de Withstraat 168. Hoofdzaak Hoeden is een zeer succesvolle winkel die grote en kleine hoeden maakt voor alle groten der aarde. Baarsjesbewoners zijn van harte uitgenodigd om in de geheel gerestylde winkel een drankje te komen drinken of een hoed te passen. De verrassende collectie is ook te bezichtigen op www.hoofdzaakhoeden.nl.

Integratie Voetbaltoernooi
Het stadsdeel en Stichting Beheer Mercatorplein organiseren een voetbaltoernooi voor jong en oud op vrijdag 23 februari. Om 13.00 uur doet stadsdeelvoorzitter Arco Verburg de aftrap op het Mercatorplein. Bezoekers kunnen die dag ook genieten van komedie en de rappers M-O en ANU-D. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van de Nationaal Dutch Day, een project van Omar Ameziane die op deze dag door Amsterdam rijdt met de boodschap: voor een leuk en verenigd kikkerlandje! Het project brengt burgers door activiteiten met elkaar in contact om interesse en respect voor elkaar krijgen. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471.

Herdenking Februaristaking 1941
Vertegenwoordigers van het Dagelijks Bestuur en de stadsdeelraad nemen zondag 25 februari deel aan het defilé ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van de februaristaking van 1941. De herdenking vindt plaats bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Het comité Herdenking Februaristaking 1941 en het gemeentebestuur van Amsterdam roepen bewoners van Amsterdam op om ook in 2007 te laten zien dat zij niet tolereren dat mensen worden gediscrimineerd op afkomst, seksuele voorkeur of religie. De aanvang van de herdenking is 16.45 uur. Burgemeester Job Cohen houdt een korte toespraak, gevolgd door een declamatie door Cox Habbema. Het defilé begint om 17.00 uur. Portefeuillehouder: Arco Verburg.
Meer informatie: Wim de Graaf, 06 1237 9510.

Creatieven ontmoeten elkaar in het Ondernemershuis Het Ondernemershuis organiseert en netwerkbijeenkomst voor creatieve ondernemers. Op 5 april 2007 is er van 17.00-19.00 uur gelegenheid voor creatieve bedrijven elkaar te ontmoeten en elkaar te inspireren. Gastsprekers zijn stadsantropoloog Afarai de Jong en specialist in creatieve bedrijvigheid Vincent Jobse, die het project Creative Hotspots presenteert. Ondernemershuis West binnen de Ring biedt advies aan ondernemers in de westelijke stadsdelen. Meer info: www.ondernemershuis-west.nl.

Kunstenaars in gesprek
In Agentur discussiëren kunstenaars en wetenschappers met elkaar over de rol van feiten en fictie in hun werk: 'Wat is waar?'. Zij doen dit onder meer aan de hand van filmbeelden. Deelnemers aan de discussie zijn Amal van Hees (International Relations, Webster University), Sandra Schäfer (mediakunstenaar en onderzoeker) en Ruth Sonderegger (filosoof, Universiteit van Amsterdam). Gespreksleider is Karin Christof (artistiek directeur, Agentur). De avond wordt georganiseerd door het Goethe Institut, de Webster University en de Witte Ruijter. Belangstellenden zijn welkom op donderdag, 22 februari, 19:30 - 22.00 uur, Witte de Withstraat 27a. Meer informatie: www.agentur.nl.

Herhaalde oproep
17 februari: Een vroege lente, een Caribisch geluid De lente in De Baarsjes komt dit jaar echt vroeger. Dat komt niet door de opwarming van de aarde, maar door de warme muziek van Brotherhood. De drummers van de band spelen op 17 februari tussen 14.00 en 16.00 uur in het winkelgebied Mercatorplein - Jan Evertsenstraat. Brotherhood brengt muziek waar je dansend bij stil kunt staan. De band drumde voor Nelson Mandela tijdens diens staatsbezoek aan Nederland in 1999, trad op tijdens het popfestival Lowlands en met DJ Tiësto, geeft les en is maatschappelijk actief. De visie van Brotherhood- saamhorigheid, verdraagzaamheid, discipline en role model - is voor de bandleden a way of living geworden. Meer informatie: www.brotherhood.nl.

Uit de stadsdeelraad

Fracties verliezen vertrouwen in moskeebestuur
De meerderheid van stadsdeelraad De Baarsjes heeft nog maar weinig vertrouwen in het moskeebestuur van de Aya Sofia. 'Het moskeebestuur moet zijn best doen om ons vertrouwen terug te winnen'', zeiden de fracties van PvdA, VVD en D66 afgelopen dinsdag tijdens een spoeddebat over de problemen bij de Westermoskee. De vier fracties in de raad willen wel allemaal dat het Dagelijks Bestuur gaat praten met verkenner Arthur Verdellen, die namens de burgemeester de komende week zal bekijken welke opties er nog zijn voor de realisering van het project. Kritiek van de vier fracties in de raad was er ook op het optreden van stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. Die had de raad beter moeten informeren, zeiden PvdA, VVD, D66 en GroenLinks. Bovendien had hij doortastender kunnen optreden toen hij de tekst van een geheim document onder ogen kreeg. In dat document staat dat aandelen van de Westermoskee op termijn in handen komen van de Duitse tak van Milli Görüs. Dat is strijdig met latere afspraken tussen het stadsdeel, woningcorporatie Het Oosten en de moskeevereniging Aya Sofia. Daarin is juist vastgelegd dat de Westermoskee onafhankelijk zal blijven van de als conservatief bekend staande Duitse Milli Görüs. De stadsdeelvoorzitter had de raad veel sneller moeten informeren, vonden de partijen. PvdA, VVD en D66 namen genoegen met de excuses van de stadsdeelvoorzitter en de belofte dat het niet nogmaals zal gebeuren. GroenLinks wil zich nog beraden over het vertrouwen dat ze nog hebben in de stadsdeelvoorzitter op dit dossier.

De PvdA, VVD en D66 meldden in het debat verder dat ze nog maar weinig vertrouwen hebben in het moskeebestuur. Dat ondertekende het geheime protocol waarin de aandelenoverdracht is geregeld, maar meldden dat nooit aan zijn partners: het stadsdeel en het Oosten. Daar komt bij dat de partijen vrezen dat de liberale koers van de moskee wordt losgelaten door het nieuwe bestuur van Aya Sofia. De VVD riep de Aya Sofia dan ook op om te komen met een nieuw maatschappelijk programma. Door het optreden van het bestuur, komen de moskeegangers in de kou te staan. En dat is kwalijk, want zij hebben geld en sieraden ingebracht om de nieuwe moskee te kunnen betalen, meenden de partijen. 'Het moskeebestuur moet maar bewijzen dat ze ons vertrouwen waard is'', vonden de PvdA en D66. Alleen GroenLinks gaf het moskeebestuur nog het voordeel van de twijfel.' De komende week zal verkenner Verdellen gesprekken voeren met Het Oosten, het moskeebestuur en het stadsdeel. Dan moet ook duidelijk worden of en hoe snel de moskee kan worden gebouwd. De fracties drongen er gisteren op aan dat de rapportage van Verdellen zo spoedig mogelijk openbaar wordt gemaakt om ook de buurtbewoners snel duidelijkheid te kunnen geven.

Raad praat over motie ambtenaar en homohuwelijk
De stadsdeelraad De Baarsjes praat dinsdag 20 februari over een voorgenomen motie van de PvdA in het stadsdeel. De motie gaat in op de passage in het regeerakkoord dat ambtenaren mogen weigeren om homoparen te trouwen. Op de agenda van de raad staat verder een presentatie over de afspraken tussen de Centrale Stad en de woningcorporaties over het nieuwe woonbeleid, een notitie over vroeg- en voorschoolse educatie en de plannen om de leerplicht strenger te handhaven. De vergadering van de stadsdeelraad begint dinsdagavond 20 februari om 20.00 uur en wordt gehouden in de raadzaal van het stadsdeelkantoor. Insprekers voor de raadsvergadering kunnen zich vooraf melden bij de griffie op griffie@baarsjes.amsterdam.nl of via 020 589 2431.

Agenda

|Februari     |                                       |               |
|Dag & tijd   |Wat is er te doen                      |Waar           |
|Donderdag 15 |Cuyp-diner-concert met Anne Chris      |Jan            |
|februari     |Kwartet.                               |Evertsenstraat |
|20 uur       |Jazz en latin. Entree: 4 euro of gratis|45-47          |
|             |bij maaltijd van minimaal 9 euro. Meer |               |
|             |info: 489 3331.                        |               |
|             |                                       |               |
|Donderdag 15 |Baarsjesborrel                         |Café Knibbel   |
|februari     |Meer info: www.baarsjesborrel.nl.      |Knabbel Knuisje|
|20.30 uur    |                                       |               |
|             |                                       |Jan            |
|             |                                       |Evertsenstraat |
|             |                                       |143            |
|             |                                       |               |
|Vrijdag 16   |Hoofdzaak Hoeden 'nieuwe stijl'        |Hoofdzaak      |
|februari     |Opening door Mirjam Smeels. Meer info: |Hoeden         |
|17-19 uur    |www.hoofdzaakhoeden.nl.                |Witte de       |
|             |                                       |Withstraat 168 |
|Zaterdag 17  |Caribische klanken                     |Mercatorplein  |
|februari     |Brotherhood speelt in het gehele       |               |
|12-16 uur    |winkelgebied. Organisatie: Brotherhood |               |
|             |i.s.m. SBM.                            |               |
|             |                                       |               |
|Dinsdag 20   |Vergadering stadsdeelraad              |Stadsdeelkantoo|
|februari     |www.baarsjes.amsterdam.nl              |r              |
|20 uur       |                                       |Baarsjesweg 224|
|             |                                       |               |
|             |                                       |               |
|Donderdag 22 |Passing the Rainbow van Sandra Schäfer |Agentur        |
|februari     |en Elfe Brandenburger.                 |Witte de       |
|20-22 uur    |Zij tonen fragmenten van hun           |Withstraat 27a |
|             |filmproject 'Passing the Rainbow' dat  |               |
|             |in Afghanistan i.s.m. een lokaal       |               |
|             |filmteam wordt geproduceerd. Met       |               |
|             |aansluitende discussie.                |               |
|             |                                       |               |
|Vr 23 feb    |Integratie Voetbaltoernooi             |Mercatorplein  |
|12-16 uur    |In het kader van 'sport verbroedert':  |               |
|             |voetbaltoernooi voor jong en oud, live |               |
|             |rap-optreden en prijsuitreiking door   |               |
|             |Arco Verburg.                          |               |
|             |                                       |               |
|T/m 23 feb   |Expositie 'Land' van Stefanos          |By the way     |
|             |Tsicopoulos.                           |Witte de       |
|             |Info: www.bytheway.nl en               |Withstraat     |
|             |info@bytheway.nl.                      |140hs          |
|             |                                       |               |
Voor algemene vragen: Rinze van Opstal, hoofd Communicatie, 06 1299 1741.

---- --