VVD


vvd


15-2-2007

VVD eist grotere inzet Bot voor kwaliteit Europese regels

VVD-woordvoerder Europa Han ten Broeke heeft op woensdag 14 februari van minister Bot van Buitenlandse Zaken de toezegging gekregen dat Nederland zich binnen de Europese Unie harder zal inzetten voor het verbeteren van de kwaliteit van Europese regels.

Ten Broeke zei de minister dat de VVD er op blijft toezien dat er uit Brussel minder en vooral betere regels komen, en dat zijn partij traditiegetrouw de Europese uitgaven scherp in de gaten blijft houden.

Volgens de liberaal sluit Brusselse regelgeving vaak niet goed aan op nationale wetgeving, maar blijkt dat pas vaak als de wetten al zijn ingevoerd. Dan is het voor ingrijpende aanpassingen meestal al te laat. Sommige wetten lijken ook eeuwigheidswaarde te hebben. De VVD bepleit daarom de invoering van zogenaamde horizonbepalingen en periodieke controles achteraf.

Minister Bot zegde de Tweede Kamer toe dat hij er bij de Europese Commissie voor zal pleiten dat ook tijdens en na afloop van invoering van Europese regels, het nut en de impact van deze regels regelmatig gemeten moeten worden.

Op aandringen van Ten Broeke zal de minister de suggestie bekijken die het Asser Instituut deed om bij de publicatie van wetten op www.wetten.nl altijd de oorsprong daarvan te vermelden. Op die manier kunnen Nederlanders makkelijk zien of een wet uit Europese regels voortvloeit en worden fabels en werkelijkheid gescheiden als het gaat om op welke terreinen de EU-wetgeving heerst.

Tenslotte wees de liberaal de minister op de onacceptabele situatie waarbij sommige EU-lidstaten tot 80 procent van hun EU-uitgaven niet kunnen verantwoorden. Dit kwam aan het licht bij een presentatie van de Algemene en Nederlandse rekenkamer vorige week in de Tweede Kamer. De minister zegde daarop ook toe dat hij zich in Brussel ervoor in zal zetten dat alle lidstaten, net als Nederland dat nu al doet, verplicht worden zélf een verklaring van goedkeuring te geven aan lidstaten voor EU-uitgaven. Ten Broeke wil ook dat de voorschotten voor lidstaten die in overtreding zijn daarbij voor straf ingehouden worden, en dat eventueel boetes tot 25 procent worden opgelegd.

15 oktober 2007

Han ten Broeke: h.tbroeke@tweedekamer.nl