ANP Pers Support

15.02.2007 / 10:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. nationale boomfeestdag

St. nationale boomfeestdag

Persbericht 15 februari 2007

Gemeente Zuidhorn winnaar van CO2 Bomenprijs

Vandaag, donderdag 15 februari 2007 is in het perscentrum Nieuwspoort voor de tweede maal de CO2 Bomenprijs uitgereikt. Staatssecretaris Pieter van Geel heeft het bronzen beeldje de Plantertjes aan de gemeente Zuidhorn overhandigd. Deze gemeente heeft de meeste bomen geplant op de Boomfeestdag in 2006. De gemeente Zuidhorn heeft hiermee de meest concrete groene bijdrage geleverd aan het uitvoeren van maatregelen in het kader van de CO2 problematiek.

De gemeente Zuidhorn heeft 250 wilgen geplant. Uitgegaan wordt van een levensduur van maximaal 50 jaar omdat ze op de rand van stedelijk en landelijk gebied geplant zijn. De wilg is een boomsoort die erg snel groeit en daardoor veel Co2 opneemt. De 250 wilgen nemen samen 765000 kg CO2 op. Per inwoner in de gemeente Zuidhorn is dit gemiddeld 41,44 kg CO2. Hiermee loopt de gemeente Zuidhorn voorop in het terugdringen van broeikasgassen door het planten van bomen. Daarom heeft de gemeente Zuidhorn uit handen van Staatssecretaris Van Geel, mede namens Stichting Nationale Boomfeestdag, de CO2 bomenprijs gekregen.

De CO2 bomenprijs werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Naast winnaar Zuidhorn werden Waalwijk, Lopik en Sittard-Geleen voor de prijs genomineerd. Waalwijk heeft de tweede prijs gekregen. In deze gemeente zijn er 430 populieren geplant, ook op de grens stad - land. Deze boomsoort groeit ook heel snel waardoor er dus veel CO2 wordt opgenomen. Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddelde, uiteindelijke leeftijd van 50 jaar. Daar de gemeente Waalwijk meer inwoners telt dan de gemeente Zuidhorn is de CO2 reductie per inwoner in deze gemeente beduidend minder namelijk 18,35 kg CO2 per inwoner. Hetzelfde geldt voor de gemeente Lopik. Deze gemeente heeft 200 bomen (voornamelijk Populieren en Essen) geplant maar als dit wordt afgezet tegen het aantal inwoners komen zij hiermee met 12,32 kg CO2 per inwoner op de derde plaats.

Sittard Geleen kreeg een eervolle vermelding. De reden van deze vermelding is dat de gemeente met 900 kinderen, erg veel bomen en boomvormend plantsoen heeft geplant (10695 stuks waarvan 298 bomen). Omdat het boomvormend plantsoen slechts een gemiddelde levensduur heeft van 10 jaar draagt dit onvoldoende bij aan de CO2 reductie om een CO2 bomenprijs te ontvangen. Er zijn weliswaar tevens 298 bomen geplant die duurzaam zijn (voornamelijk Eiken en Lindebomen) maar als dit weer wordt afgezet tegen de hoeveelheid inwoners bleek dit ook onvoldoende voor een CO2 bomenprijs: vandaar een eervolle vermelding.

Stichting Nationale Boomfeestdag stelt, dat er sinds de start van de Boomfeestdag in 1957 al ruim 10 miljoen bomen (4000 voetbalvelden) zijn geplant. Daarmee hebben de bomen naar schatting 120 miljoen kilogram CO2 opgenomen. Is het nu nog vaak zo dat het in gemeente-land makkelijker is een boom te kappen dan een lantaarnpaal te verplaatsen, het besef groeit dat bomen belangrijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van de bewoners, dat het de stedelijke lucht zuivert en dat hun aanwezigheid bijdraagt aan snellere verkoop van woningen.

Achtergrond-informatie:
De CO2-Bomenprijs is vorig jaar voor het eerst uitgereikt aan de gemeente Veendam. De prijsuitreiking gaat vooraf aan de Jubileum-Boomfeestdag die dit jaar op 21 maart plaatsvindt. Dan bestaat de Stichting 50 jaar en dit wordt die dag gevierd in zo'n 400 gemeenten, met meer dan 110.000 kinderen en 30.000 volwassenen. In Amsterdam vindt overdag de Nationale Jubileumviering plaats op IJburg in aanwezigheid van Koningin Beatrix.
s Avonds is er een uniek BomenGala in Amsterdam Convention Factory: het is nog niet eerder voorgekomen dat er een gala wordt gehouden voor de natuur. De opbrengst van het BomenGala gaat naar het Boomfeestdag-project: het Nationaal KinderBomenBos, een bos waar Geboortebomen gaan groeien en KinderGedenkBomen, voor overleden kindjes.


Noot voor de redactie: (