Gemeente Elburg


Procesbeschrijving bestemmingsplan `Heidezoom'

Op 19 oktober 1995 heeft de gemeenteraad het `Structuurplan 1995' vast- gesteld. In dit plan is t.b.v. de kern 't Harde de locatie 't Harde West aange- wezen als potentiële uitbreidingslocatie met als belangrijkste overweging dat deze locatie goed aansluit op de kern en niet ten koste gaat van bosgebied. Aanvankelijk was het de bedoeling om deze woningbouwlocatie te ontwikke- len in 2011 ­ 2012.
In november 2004 heeft de gemeente het grootste deel van dit plangebied (plm. 8 ha) kunnen kopen van projectontwikkelaar AM-Wonen. In maart 2005 heeft het provinciaal bestuur van Gelderland ingestemd met het versneld bouwen aan deze locatie.
In juni 2005 is opdracht verleend aan stedenbouwkundig adviesbureau Kuiper Compagnons B.V. te Arnhem voor het opstellen van een verkavelingsplan en ontwerp-bestemmingsplan.
Gelijktijdig is aan adviesbureau DHV opdracht verleend voor het uitvoeren van diverse (noodzakelijke) onderzoeken, zoals een: bodem-, historisch-, ecologisch (veld), archeologisch- en een cultuurhistorisch onderzoek. Ook is opdracht verleend voor het opstellen van een waterstructuur- en riolerings- plan.
In september 2005 is de ambtelijke Projectgroep Heidezoom geformeerd o.l.v. portefeuillehouder B.Bossenbroek.
Eind 2005 is vertraging in planontwikkeling ontstaan doordat vestiging Arn- hem van het adviesbureau werd opgeheven en samengevoegd werd met vestiging Rotterdam. Daarnaast heeft de betrokken stedenbouwkundige zijn dienstverband met het adviesbureau opgezegd.
Januari 2006, nieuwe start planontwikkeling onder regie van een andere ste- denbouwkundige van het adviesbureau.
De projectgroep heeft zich in 2006 bezig gehouden met planontwikkeling en
-uitwerking rekening houdend met de financiële haalbaarheid en uitgangs- punten qua volkshuisvestingscategorieën (het kwalitatief woonprogramma = KWP).
Februari 2007 verkavelingsplan in een voorlichtingsbijeenkomst gepresen- teerd aan bewoners plangebied + directe omwonenden, het Wijkcomité 't Harde en de raadsleden.
Heden, presentatie verkavelingsplan aan plaatselijke bevolking en belangstel- lenden.
Na inspraak opstellen ontwerp-bestemmingsplan dat naar verwachting in de loop van 2007 in procedure zal worden gebracht. Elburg, 14 februari 2007.