Expertmeeting 'Vrede in 3D'

Icco

Cordaid en ICCO organiseren op 15 en 16 februari de expertmeeting 'Vrede in 3D' in Noordwijkerhout. Tijdens deze tweedaagse bijeenkomst staan vragen over de rol van maatschappelijke organisaties in de veelbesproken 3D-aanpak (defense, diplomacy, development) bij vredesopbouw in conflictgebieden centraal.

Vertegenwoordigers van organisaties uit Haïti, Sudan en Afghanistan zullen hun ervaringen uit de praktijk inbrengen tijdens de diverse workshops met ontwikkelingswerkers, militairen, beleidsambtenaren en politici. De twee dagen staan onder leiding van voorzitter Jos van Gennip, Eerste Kamerlid voor het CDA. René Grotenhuis, algemeen directeur Cordaid opent de bijeenkomst op donderdagmorgen en Hans Brüning, internationaal programmadirecteur ICCO & Kerk in Actie sluit deze op vrijdagmiddag af.

Cordaid en ICCO zijn van mening dat lokale groeperingen en maatschappelijke organisaties te weinig worden ingezet als het gaat om vredesopbouw en conflicthantering in hun regio. De expertmeeting biedt de mogelijkheid deze organisaties met andere betrokkenen in gesprek te laten gaan. Dit resulteert in een serie aanbevelingen die het beleid over conflictgebieden effectiever kunnen maken. Deze worden tijdens een afsluitende paneldiscussie bediscussieerd met Mariko Peters (Tweede Kamerlid GroenLinks), Eimert van Middelkoop (Eerste Kamerlid, ChristenUnie), Arend Jan Boekestijn (Tweede Kamerlid VVD), en Kathleen Ferrier (Tweede Kamerlid, CDA).

Sprekers
Kanishka Nawabi, Cooperation for Peace and Unity (CPAU), Afghanistan: CPAU, waaraan Kanishka Nawabi leiding geeft, is een Afghaanse maatschappelijke organisatie die zich richt op vredesopbouw op lokaal niveau, onderzoek, lobby en vredesonderwijs. De organisatie verricht belangrijk werk met haar inzet voor versterking van shuras, regionale en lokale bijeenkomsten van met name dorpsoudsten. Met steun van CPAU zetten de shura's zich in voor verzoeningsprocessen op lokaal niveau, bemiddeling in conflicten en bieden zij een netwerk voor het geven van voorlichting over vrede en mensenrechten. Ook stimuleert CPAU vrouwen en studenten deel te nemen aan de raden.

Appollonia Matia, Juba Post, Soedan:
Media spelen een essentiële rol in vredesprocessen. Juba Post is de enige onafhankelijke krant in het Zuiden van Sudan waar redactieleden als Appollonia Matia met beperkte middelen verslag doen van de complexe leefwereld van miljoenen bewoners, die dagelijks geconfronteerd worden met geweld.

Michel Chancy, Veterimed, Haïti:
Veterimed richt zich op de wederopbouw van de melkproductiesector, verwerking en afzet, welke succesvol is en nationale reikwijdte heeft. Veterimed maakt deel uit van de Coordination Haïti-Europe, een netwerk van 53 Haitiaanse NGO's. Michel Chancy, directeur van Veterimed in Haiti, biedt een concreet perspectief op vredesopbouw in Haiti. Hij heeft in oktober 2006 de prestigieuze Latin Trade Bravo Bussiness award ontvangen in Port-au-Prince.

Bart Tromp, bijzonder hoogleraar in de theorie en geschiedenis van de internationale betrekkingen, Universiteit van Amsterdam:
Richt zich voornamelijk op de evolutie van internationale betrekkingen in een historisch perspectief. Is daarnaast een spreker en columnist, en publiceert met grote regelmaat in diverse dagbladen en vaktijdschriften. Bart Tromp is tevens verbonden aan Instituut Clingendael.