Gemeente Abcoude



Gemeente gaat verkeersveiligheideducatie kinderen stimuleren

De gemeente Abcoude gaat permanente verkeersveiligheideducatie voor kinderen op scholen stimuleren. Dit start met de ondertekening door wethouder Jobke Vonk-Vedder van een convenant voor de invoering van het Utrechts Verkeersveiligheidslabel (UVL), op woensdag 14 februari 2007. Het UVL is een kwaliteitskeurmerk voor scholen. Alle vijf basisscholen in Abcoude en Baambrugge kunnen kosteloos deelnemen en hebben zich inmiddels aangemeld.

Ondertekening convenant

Jobke Vonk-Vedder, wethouder Onderwijs van de gemeente Abcoude en Ger Mik, gedeputeerde Infrastructuur van de provincie Utrecht ondertekenen het convenant op woensdag 14 februari, om 13.30 uur in de Piusschool, Broekzijdselaan 3 te Abcoude. De gemeente maakt zich met de ondertekening sterk voor een veiligere verkeerssituatie voor kinderen. In de overeenkomst staat onder andere dat de gemeente Abcoude een gemeentelijke verkeerswerkgroep instelt voor verkeerseducatie en praktische ondersteuning biedt aan scholen bij de uitvoering van het UVL.

Utrechts Verkeersveiligheidlabel (UVL)

Het UVL is een kwaliteitskeurmerk voor scholen. Hiermee laten scholen zien dat zij verkeersveiligheid een vaste plaats geven in hun schoolbeleid. Om in aanmerking te komen voor het UVL moet een school kunnen aantonen dat zij werkt aan een structurele kwaliteitsverbetering voor:
verkeerslessen;
verkeerseducatie projecten;
een praktische verkeersproef;
de verkeersveiligheid van de schoolomgeving en de school-huis routes; de betrokkenheid van de ouders bij de verkeerseducatie.

Initiatief Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV)

Het UVL is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) van de provincie Utrecht. Binnen het ROV werken verschillende partners samen om de verkeersveiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren. Deelnemers aan dit platform zijn: het rijk, de provincie, de gemeenten vertegenwoordigd door het Bestuur Regio Utrecht en het gewest Eemland, het Openbaar Ministerie, de politie en verschillende maatschappelijke organisaties. Het UVL is één van de projecten van het ROV.

Belang verkeerseducatie basisscholen

Kinderen vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Jaarlijks zijn in de provincie enkele honderden kinderen in de basisschoolleeftijd betrokken bij verkeersongevallen. Riskant verkeersgedrag in combinatie met een gebrek aan kennis en ervaring is hiervan de belangrijkste oorzaak. Permanente verkeerseducatie is daarom van groot belang om hen bewust te laten worden van de gevaren in het verkeer.
---

8 februari 2007