Gemeente Den Haag

In beslag genomen panden worden verkocht vanaf 10.000,-

De gemeente Den Haag wil zevenenveertig in beslag genomen panden zo snel mogelijk opknappen en verkopen. Dit blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van het VVD-raadslid De Liefde. Het gaat om panden die in handen waren van huisjesmelkers, die de woningen illegaal verhuurden. De panden verkeren in slechte tot zeer slechte staat. De gemeente gaat de meeste panden (dertig) dan ook eerst renoveren voordat ze te koop worden aangeboden. De overige zeventien panden worden vanaf 10.000,- verkocht aan particulieren met een opknapverplichting. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is enthousiast over het idee de toekomstige bewoners de renovatie zelf te laten uitvoeren. Norder: Dit is de ultieme vorm van meedoen, waarbij de burger direct participeert in de verbetering van de leefbaarheid in de stad.

De zeventien kluswoningen worden vanaf 10.000,- verkocht. De kopers verplichten zich het pand op te knappen en het pand vervolgens zelf te bewonen, op zn minst voor een periode van twee jaar. De woningen worden pas formeel overgedragen aan de koper nadat de renovatie is goedgekeurd door de gemeente. Kopers kunnen voor de uitvoering van de werkzaamheden ondersteuning krijgen van de gemeente. Hoe de regeling er precies gaat uitzien en hoe geĂŻnteresseerden zich kunnen aanmelden is nog niet duidelijk. Het plan wordt de komende maanden verder uitgewerkt.

Verspreid over de stad
Ondertussen begint de gemeente op korte termijn met het opknappen van de andere woningen die verspreid liggen over de hele stad, met een concentratie in de wijken Regentes en Valkenbos. Een woning aan de Cypresstraat is als eerste aan de beurt. Het is de bedoeling alle zevenenveertig woningen nog dit jaar op te knappen en te verkopen. Het heeft even geduurd, maar aan het einde van dit jaar doet niets meer denken aan de troosteloze uitstraling van de laatste jaren, aldus wethouder Norder.

Het aanpakken van de in beslag genomen woningen heeft enige tijd op zich laten wachten. De woningen zijn sinds 1999 in gemeentelijk bezit. Eerst is gewerkt aan het opheffen van illegale bewoning, het omzetten van huur- en gebruiksovereenkomsten en het aanpakken van het ergste achterstallige onderhoud. Onderhandelingen met een koper voor alle woningen zijn uiteindelijk mislukt. Om een aanpak van de woningen op korte termijn te kunnen verzekeren, heeft de gemeente besloten zelf de aanpak van de woningen op zich te nemen.