Senternovem


Nieuws

13-02-2007 |

Handige hulpmiddelen voor EPN-toezicht

In opdracht van het Ministerie van VROM heeft SenterNovem handige hulpmiddelen ontwikkeld voor bouw- en woninginspecteurs van gemeenten ter ondersteuning van het toezicht op de Energie Prestatie Norm (EPN) op de bouwplaats.

Deze hulpmiddelen voorkomen dat het EPN-toezicht tot een dagtaak uitgroeit. In overleg met gemeenten en de Vereniging BWT Nederland zijn er checklisten voor EPN-toezicht, informatiebladen en een rekenliniaal voor de berekening van de Rc-waarden gemaakt. Ook is er een gratis cursus van een dagdeel ontwikkeld. Met deze hulpmiddelen is het EPN-toezicht snel en eenvoudig uit te voeren als onderdeel van de vaste controles.

Waar regels gelden, is controle nodig. Dat geldt ook voor de EPN. De EPN is een onderdeel van het Bouwbesluit, gericht op het bouwen van comfortabele en energiezuinige gebouwen. Door toepassing van de EPN neemt het verbruik van fossiele brandstoffen af. En komt kwalitatief goede nieuwbouw tot stand. Als de uitvoering op de bouwplaats tenminste juist en gestructureerd plaatsvindt. Om die reden is toezicht op de EPN nodig, al is het maar steekproefgewijs.

De nieuwe hulpmiddelen zijn gericht op de verbetering van kennis van energie-aspecten en het efficiënt controleren van de EPN. Het betreft de volgende middelen:


* Cursus EPN-toezicht
Deze praktijkgerichte cursus behandelt de bouwkundige en installatietechnische aspecten van EPN-toezicht. Door middel van voorbeelden en aandachtspunten ontstaat een compleet beeld waar de gemeentelijke inspecteur op moet letten. De cursus beslaat één dagdeel en is gratis voor gemeenten.


* Informatiebladen
De informatiebladen geven praktische informatie over verschillende installaties in woningen en de wijze waarop deze gecontroleerd kunnen worden.


* Checklist EPN-toezicht
De Checklist EPN-toezicht geeft een overzicht van alle mogelijk te controleren energie-aspecten op de bouwplaats, met daarbij vermeld de wijze waarop deze gecontroleerd kunnen worden en het moment in de bouwfase waarop dit moet gebeuren.


* Checklist op maat (in EPCheck)
Met het computerprogramma EPCheck kan een uitdraai gemaakt worden van de controlepunten op de bouwplaats van een specifiek nieuwbouwproject. Met de EPCheck kan (ook) de digitale EPC-berekening van het bouwwerk gecontroleerd worden.


* Rekenliniaal
Een meetlat waarmee de globale Rc-waarde van een (traditionele) buitengevel bepaald kan worden.

De hulpmiddelen zijn ontwikkeld op basis van een pilot bij zeven gemeenten; in overleg met gemeenten, de Vereniging BWT Nederland en het Ministerie van VROM.

Bron

Persbericht SenterNovem

Contact

Meer informatie staat op de website: www.senternovem.nl/epn/handhaving of is op te vragen bij de Helpdesk Gemeenten van SenterNovem, per e-mail: gemeenten@senternovem.nl of tel.: 030-23 93 533. Wijzigingsdatum | 13-02-2007