Openbaar Ministerie

Beslag op computers Maurice de Hond

13 februari 2007

De Nationale Recherche heeft dinsdagavond op twee huisadressen, waaronder dat van Maurice de Hond in Amsterdam, computerapparatuur in beslag genomen. Onder leiding van de rechter-commissaris zijn doorzoekingen verricht in Amsterdam en Overveen.

Zowel De Hond als een tweede persoon worden verdacht van betrokkenheid bij computervredebreuk. Deze verdenking is ontstaan in het onderzoek naar het kraken van de email van de Deventer advocaat mr. J.Vlug. De advocaat treedt op voor de man die in de Deventer moordzaak wordt aangeduid als âde klusjesmanâ.

Een 34-jarige verdachte, die vorige week is aangehouden, heeft verklaard dat hij zodanig gegrepen was door de Deventer moordzaak dat hij zich toegang verschafte tot de email van de advocaat. De man achterhaalde het wachtwoord van het emailadres van de advocaat en haalde berichten uit diens postbus op internet.

Uit de inhoud van onderzochte mailberichten is gebleken dat de verdachte verscheidene mailwisselingen heeft gehad met De Hond en de Overveense verdachte over gegevens die uit de mailbox van advocaat Vlug zijn gehaald.

Het onderzoek naar de computerinbraak staat volledig los van het oriënterend vooronderzoek naar de Deventer moordzaak. Het OM neemt het kraken van de email zeer serieus, omdat daarmee inbreuk is gemaakt op het vanzelfsprekende vertrouwen dat mensen in hun advocaat moeten kunnen stellen.

Voor informatie: Wim de Bruin