Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200601344/1
(Goedkeuring bestemmingsplan "Stuwwalrand Parkzone Zuid" in Apeldoorn)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Stuwwalrand Parkzone Zuid" van de gemeente Apeldoorn. Het plan heeft betrekking op de gronden ten zuidwesten van Apeldoorn. Binnen het plangebied liggen delen van het Centraal Veluws Natuurgebied en een stuwwalrand. Vier inwoners van Beekbergen zijn het niet eens met de bestemming "Maatschappelijke doeleinden" die aan een perceel aan de Kuiltjesweg is gegeven. Dit perceel wordt gebruikt door de stichting Horeb voor een woon- en leefgemeenschap voor jongeren met verslavings- en of psychosociale problemen. Volgens de inwoners heeft het plan ingrijpende gevolgen voor een aantal vogelsoorten en is niet juist getoetst aan de Habitatrichtlijn. In een in dit verband uitgevoerd onderzoek staat volgens hen ten onrechte dat de stichting Horeb een naar binnen gericht karakter heeft. Verder twijfelen zij aan de representativiteit van het onderzoek en betogen zij dat populatiedynamische gegevens ontbreken, waardoor niet duidelijk is of de instandhouding van de vogelsoorten in het gebied op lange termijn is verzekerd.

* 200601875/1
(Bestemmingsplan "Hauwert Robacher's Watermolen 2005" in Noorder-Koggenland)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Hauwert Robacher's Watermolen 2005" van de gemeente Noorder-Koggenland. Het plan breidt het restaurant "Robachers Watermolen" aan de Hauwert uit met logiesgebouwen en maakt de bouw van een extra parkeerplaats bij dat restaurant mogelijk. De stichting "Behoud karakter Hauwert" vindt, samen met een aantal inwoners van het dorp, onder meer dat het plan ten onrechte mogelijk maakt dat het restaurant als partycentrum gebruikt kan worden. Zij vrezen voor geluidsoverlast en verkeershinder. Door de bouw van de parkeerplaats en grondwallen wordt bovendien het doorzicht naar het open landschap belemmerd. Het college stelt zich onder meer op het standpunt dat de omvang van het restaurant beperkt blijft en dat die bovendien de werkgelegenheid in Hauwert dienen. Verder vinden de uitbreidingen niet plaats op gronden met een waardevol doorzicht en zorgen de grondwallen juist voor een beperking van de geluidsbelasting.


* 200602140/1
(Milieuvergunning composteerterrein in Tytsjerksteradiel) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tytsjerksteradiel heeft verleend aan de gemeente Tytsjerksteradiel voor een composteerterrein aan de Solcamastraat in Sumar. De vergunning maakt het mogelijk dat in het weekeinde op het composteerterrein composteermateriaal kan worden omgezet en dat groenafval naar het terrein kan worden gebracht. Een aantal omwonenden vreest dat door de verlening van de vergunning in het weekeinde geluidsoverlast ontstaat en dat daardoor de waarde van hun huizen vermindert.


* 200602787/1
(Ontheffing toename aantal kampeermiddelen camping 't Waterhoentje in Sint Jansklooster)
Uitspraak over de ontheffing die het college van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland heeft verleend aan camping 't Waterhoentje aan de Leeuwte in Sint Jansklooster. De ontheffing maakt onder meer mogelijk dat de camping vijftien kampeerplaatsen kan houden. Voorheen waren dit er tien. Verder is in de ontheffing een begrenzing vastgesteld die inhoudt dat er minimaal 65 meter afstand moet zijn tussen de kampeerplaatsen en de zogenaamde tweede schuur. De eigenaar van de camping is het niet eens met die begrenzing omdat die het onmogelijk maakt om op het perceel 15 kampeerplaatsen te houden. Volgens hem had de begrenzing moeten worden bepaald op 75 meter. Daarom komt hij in hoger beroep.


* 200602842/1
(Goedkeuring bestemmingsplan "Buitengebied Best 2002; 1e herziening Molenheide" in Best)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord- Brabant van het bestemmingsplan "Buitengebied Best 2002; 1e herziening Molenheide" van de gemeente Best. Het plan betreft een correctieve herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied Best 2002". Met dit plan wordt vooruitgelopen op een integrale herziening van het bestemmingsplan "Buitengebied Best 2002". Een maatschap uit Best vindt dat de provincie geen goedkeuring had mogen verlenen aan het bestemmingsplan van de gemeente, omdat daarin volgens de maatschap ten onrechte ervan wordt uitgegaan dat struweelvogels aanwezig zijn op haar terrein aan de Oude Baan in Best. Zij is het dan ook niet eens met de bestemming "Agrarisch gebied met natuurwaarde" die haar terrein heeft gekregen. Uitbreiding van haar intensieve veehouderij wordt hierdoor belemmerd, aldus de maatschap. Twee inwoners van Best zijn het ook niet eens met de bestemming die hun terrein heeft gekregen vanwege de aanwezigheid van struweelvogels. Zij vrezen dat door die bestemming de bedrijfsvoering van hun akker- en tuinbouwbedrijf wordt belemmerd. Verder vinden zij onder meer dat bij het bepalen van de bestemming een verouderd en niet representatief onderzoek is gebruikt.


* 200603184/1
(Vaststelling subsidie Stichting Slachtofferhulp) Uitspraak over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van de hoogte van de subsidie aan de Stichting Slachtofferhulp Nederland, regio IJsselland Flevoland als bijdrage in het tekort op de exploitatiekosten over 2003. Het college heeft de subsidie vastgesteld op ruim 40.000,00. Dit bedrag is ongeveer 25.000,00 euro lager dan het bedrag dat de provincie aanvankelijk als subsidie had verleend. Daarom moet de stichting dat laatste bedrag op de bankrekening van de provincie terugstorten. De stichting bestrijdt de wijze van berekenen van de hoogte van de subsidie. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Raad van State.


* 200603360/1
(Bouwvergunning antennemast Orange in Woubrugge) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Jacobswoude heeft verleend aan Orange Nederland B.V. voor het plaatsen van een antennemast aan de Bateweg in Woubrugge. De rechtbank heeft een eerder beroep daartegen door twee inwoners van Woubrugge gegrond verklaard, omdat de gemeente volgens de rechtbank in de publicaties over het bouwplan had moeten aangegeven dat het om een antennemast voor GSM-doeleinden ging en niet alleen om een antennemast. De gemeente had dan ook de te laat ingediende bezwaren van de twee inwoners moeten behandelen. Het gemeentebestuur is het niet met deze uitspraak eens en komt in hoger beroep.


* 200603863/1
(Goedkeuring bestemmingsplan "Scharrenburg 2004" in Buren) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Scharrenburg 2004" van de gemeente Buren. Dit plan voorziet in de bouw van 75 woningen aan de oostzijde van de kern van Zoelen. De eigenaar van een woning in de Jeudestraat is het met de goedkeuring van het plan niet eens. Hij vindt dat, als gevolg van de in het plan beoogde ontsluitingsweg voor het autoverkeer, zijn privacy wordt aangetast en dat door toename van verkeer ook zijn woon- en leefklimaat worden aangetast. Verder loopt de verkeersveiligheid volgens hem gevaar. Door de ontsluitingsweg, die op 70 meter van de woning van de eigenaar komt te liggen, zal volgens de eigenaar ook de op zijn terrein gelegen boomgaard moeten verdwijnen. Volgens het college hoeft de ontsluitingsweg niet de gehele kap van de boomgaard te betekenen en zal de verkeersintensiteit op de weg zeer gering zijn.


* 200606141/1
(Subsidie verleend voor alternatieve winning van mosselzaad) Uitspraak over het besluit van de minister van LNV, waarbij in het kader van de "Subsidieregeling capaciteitsvermindering IJsselmeervisserij en innovatie aquacultuur" in 2004 een subsidie is verleend aan een bedrijf uit Yerseke voor het project "Alternatieve winning Mosselzaad". De minister heeft de bezwaren van West 6 B.V. uit Den Helder daartegen niet-ontvankelijk verklaard, omdat volgens hem het bedrijf uit Den Helder niet kan worden aangemerkt als een belanghebbende bij dat subsidiebesluit op grond van zijn concurrentiepositie. Het bedrijf uit Den Helder komt hiertegen in hoger beroep.